andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Začelo se je novo šolsko leto

Piše: STA

Čas objave:
02.09.2019 06:54

Za okoli 261.500 slovenskih šolarjev se je v ponedeljek začelo novo šolsko leto. Med njimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, od katerih jih bo 20.840 v šolo sedlo sploh prvič. Slednjim je bila posvečena še posebna pozornost, saj so šole zanje pripravile posebne sprejeme. Mi smo jih obiskali v Semiču.

2s.JPG
Ravnateljica OŠ Grm Zdenka Mahnič
Foto: Radio Krka, M.K.

Ravnateljica novomeške OŠ Grm Zdenka Mahnič je povedala, da na njihovo šolo vstopa 75 prvošolčkov. Med novostmi je izpostavila, da bodo vključeni v Erasmus+, sicer pa bodo izvajali več notranjih, avtorskih projektov, tudi v sodelovanju s številnimi zunanjimi partnerji. Velik poudarek pa bo na uresničevanju prednostnih nalog šole.

os grm nm.jpg
Več varnosti tudi za otroke OŠ Grm

Ravnateljica Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja Krško Barbara Smolej Fritz je povedala, da njihova šola izvaja dva programa, v prilagojen program imajo vpisana dva prvošolca, v posebni program pa imajo vpisana prav tako dva učenca, ki se bosta začela izobraževati na 1. stopnji. Med novostmi je izpostavila, da v letošnje šolsko leto vstopajo kot Kulturna šola. Ta naziv so dobili za prihodnjih pet let. Med drugim nadaljujejo tudi z aktivnostmi vključevanja učencev v lokalno okolje, kamor bi se lahko njihovi učenci po opravljenem šolanju enakopravno vključili.

OŠ Dr. Mihajla Rostoharja Krško.jpg
OŠ Dr. Mihajla Rostoharja Krško
Foto: lokalno.si

Na Osnovni šoli Belokranjskega odreda Semič imajo v novem šolskem letu vseh oddelkov 20, na matični šoli 18 in na podružnični šoli 2 kombinirana oddelka, je povedala ravnateljica mag. Andreja Miketič. Letos imajo vpisanih 34 prvošolčkov, od tega 3 na podružnični šoli Štrekljevec.

Andreja Miketič.jpg
Andreja Miketič
Foto: lokalno.si

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v poslanici ob začetku novega šolskega leta vsem, ki so tako ali drugače povezani s šolo, zaželel veliko znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša. Ocenil je, da je prav šola v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov, kar se mu zdi tudi prav, saj je šola pomembna za vse.

Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje.jpg
Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje
Foto: oslag

Predsednik vlade Marjan Šarec bo v okviru prvega šolskega dne dopoldne v Ljubljani nagovoril učence 1. razreda Osnovne šole Vodmat, minister Pikalo pa bo obiskal Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana.

Učence osnovnih šol v šolskih klopeh letos čakata prenovljena učna načrta za slovenščino in izbirni predmet čebelarstvo, na voljo pa bosta tudi dva nova izbirna predmeta - filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik. Učence 2. razredov letos v šoli prvič čakajo brezplačna učna gradiva.

Osnovna šola Leskovec pri Krškem.jpg
Osnovna šola Leskovec pri Krškem
Foto: OŠ Leskovec pri Krškem

Dijaki imajo na voljo nekatere nove izobraževalne programe ter razširjen nabor programov, v katerih lahko opravljajo vajeništvo. Za tiste polnoletne pa je novost, da si odsotnosti od pouka več ne bodo mogli opravičiti sami in da starši za vpogled v ocene več ne bodo potrebovali njihovega soglasja.

Učitelji pa si lahko obetajo predvsem višje plače. 1. novembra se jim bodo te zvišale za en plačni razred, že septembra bodo za en razred višje plače dobili razredniki.

Šolarji bodo letos najdlje prosti med božičnimi in novoletnimi prazniki, in sicer od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati.

Ravnateljica OŠ Grm Zdenka Mahnič

Kaj želi ravnateljica šolarjem v novem šolskem letu?


Ravnateljica OŠ Krško Barbara Smolej Fritz

Kaj želi ravnateljica šolarjem v novem šolskem letu?


Ravnateljica OŠ Belokranjskega odreda Semič Andreja Miketič

Kaj želi ravnateljica šolarjem v novem šolskem letu?