Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Začenja se novo šolsko leto

Piše: STA

Čas objave:
01.09.2021 06:58

Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije covida-19. Pouk v šoli bo potekal po modelu B ob upoštevanju preventivnih ukrepov. Prvič bo šolski prag prestopilo 21.198 prvošolcev. Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje velja pogoj PCT.

Letošnje šolsko leto se bo začelo približno tako, kot se je lansko šolsko leto končalo. V šolske klopi bodo sedli vsi učenci, a nekaterimi omejitvami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo lahko v šolah izvajali vse dejavnosti in programe, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji.

Model B predvideva normativno število učencev v oddelku in tudi možnost združevanja učencev različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju neobveznih in obveznih izbirnih predmetov, vse ob izvajanju higienskih ukrepov.

Učitelji bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran), stroške testiranj bo kril državni proračun. Dijaki in učenci tretjega triletja pa lahko teste za samotestiranje doma dvignejo v lekarni z zdravstveno kartico ali potrdilom o vpisu.



Šole bodo za prvošolce, ki jih je letos manj kot lani, pripravile posebne sprejeme. Vsem zaposlenim staršem, tudi tistim v zasebnem sektorju, bo že drugo leto zapored pripadal dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v poslanici ob začetku novega šolskega leta šolarje pozvala, naj ne pozabijo na vrline in pravila varnosti. Šolarjem je zaželela zanimivo, znanja polno in zdravo novo šolsko leto ter naj bodo odgovorni in spoštljivi do sebe in do drugih.

Predsednik republike Borut Pahor pa je v poslanici pred začetkom šolskega leta izpostavil, da moramo vsi storiti vse, kar je mogoče, da bo pouk v šolah varno potekal celo šolsko leto. Po njegovih besedah je to cilj strateškega pomena.