sasa1 Svet24.si

Saša Krajnc: Nisem človek z oklepom!

vodna tromba, Halkidiki Svet24.si

VIDEO: Panika na grški plaži, kopalce ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

boxer oklepnik rheinmetall defense Reporter.si

Razmetavanje z milijoni: Slovenija kupuje ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Luka Basi Njena.si

Luka Basi skočil med razgaljene oboževalke

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Ljubljana

Začenja se osrednji del splošne in poklicne mature

Piše: STA

Čas objave:
29.05.2021 06:00

Na srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah se danes s pisnim izpitom iz angleščine začenja osrednji del spomladanskega izpitnega roka splošne in poklicne mature. K splošni maturi se je prvič prijavilo 6249 kandidatov, k poklicni pa 9951. Šole bodo kandidate z uspehom na splošni maturi seznanile 12. julija, na poklicni pa 7. julija.

Letos se je k spomladanskemu izpitnemu roku splošne mature prvič prijavilo 6249 kandidatov (lani 6078) z 82 šol, ki bodo maturo opravljali iz 34 različnih predmetov, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Pisni izpit iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika bo potekal v ponedeljek, pisni izpit iz matematike pa v soboto, 5. junija. Pisne izpite iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature pa bodo maturanti opravljali od 1. do 16. junija.

Ustni izpiti bodo na vseh šolah v skladu z maturitetnim koledarjem izvedeni od 14. do 23. junija.

Z uspehom na letošnji splošni maturi bodo kandidati seznanjeni na šolah v ponedeljek, 12. julija. Na isti dan si bodo od 7. ure dalje lahko pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu. Prav tako bodo lahko na daljavo vpogledali v svoje rezultate in izpitno dokumentacijo. E-vpogledi bodo trajali tri dni, od 12. do 14. julija. Zadnji rok za morebitni obrazložen e-ugovor bo 15. julija.

Pri poklicni maturi se je na spomladanski rok prvič prijavilo 9951 kandidatov (lani 9489) s 138 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij.Pisni izpiti iz prvega predmeta, torej iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine, bo v ponedeljek. Pisni izpit iz tretjega predmeta poklicne mature bodo kandidati opravljali v skladu s prijavo po naslednjem razporedu: iz angleščine v soboto, iz matematike v soboto, 5. junija, iz nemščine v torek, 8. junija, ter iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine kot tujega in drugega jezika v ponedeljek, 14. junija.

Kandidati bodo opravljali drugi predmet poklicne mature - pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov - v četrtek, 10. junija.

V okviru četrtega predmeta kandidati v skladu z izobraževalnim programom izbirajo med izdelkom oziroma storitvijo in zagovorom ali izpitnim nastopom in zagovorom. Izpiti iz četrtega predmeta ter ustni izpiti bodo na šolah potekali od 14. do 23. junija.

Šole bodo kandidate z uspehom na poklicni maturi seznanile v sredo, 7. julija. Vpogledi in ugovori bodo na šolah potekali enako kot do sedaj.

Kandidat, ki opravi poklicno maturo, lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Za nadaljevanje študija na univerzi oz. fakulteti mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Za dodatni maturitetni izpit je prijavljenih 2134 kandidatov (lani 1989), največ (nad 150) jih bo opravljalo izpit iz angleščine, matematike, psihologije, biologije in kemije.