vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Koliko volkov je na območju Gorjancev?

Piše: Dinaricum, J.Č.

Čas objave:
20.08.2018 09:09

Društvo Dinaricum sodeluje pri projektu Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017/2020, skupaj z Biotehniško fakulteto in Zavodom za gozdove Slovenije. Monitoring bodo izvajali tudi na območju Gorjancev.

popis volkov dinaricum fb 2.jpg
Prostovoljci popisujejo volkove
Dinaricum fb

Projekt predstavlja osnovo za dolgoročno spremljanje populacije volkov v Sloveniji. S sodelovanjem društvo prispeva pomemben drobec v mozaik aktivnosti, ki so potrebne za ohranitev volka pri nas.

popis volkov dinaricum fb.jpg
Monitoring bodo izvajali tudi na območju Gorjancev
Dinaricum fb

S pomočjo prostovoljcev izvedejo obsežen del terenskih aktivnosti popisa volkov. Vsako leto projekta organiziramo t.i. "howling", kjer s tuljenjem izzivajo volkove, da jim z odzivom potrdijo, da se na določenem območju res nahajajo. Z odzivom lahko potrdijo tudi prisotnost mladičev, kar je zgovoren podatek o strukturi tropa.

popis volkov dinaricum fb 5.jpg
Popisovalci s tuljenjem izzivajo volkove
Dinaricum fb

S pomočjo informacij, pridobljenih iz izzivanjem tuljenja, lahko lažje načrtujejo in izvajajo ostale projektne aktivnosti, kot so genetsko vzorčenje, ocenjevanje števila in velikosti tropov, raziskave sorodnosti, populacijska dinamika, velikost domačih okolišev tropov in drugo.

popis volkov dinaricum.jpg
Prostovoljci popisujejo volkove
Dinaricum fb

Bi želeli sodelovati pri popisu volkov?
Howling se izvaja z nenadomestljivo pomočjo prostovoljcev. Prostovoljec je lahko vsak zainteresiran posameznik!

Za vse nove in "stare" prostovoljce pred howlingom organizirajo izobraževalno predavanje v dveh terminih. Tako se vsak prijavljen prostovoljec lahko seznani s potekom popisa in izve ključne informacije o projektu in o svojih zadolžitvah. Ključni prostovoljski aktivnosti sta udeležba na enem izmed teh predavanj in sama izvedba howlinga - izzivanja tuljenja volkov v treh zaporednih poletnih nočeh.

Društvo Dinaricum vam bo krilo potne stroške za vožnjo po terenu, poskrbelo za vaše zavarovanje za čas opravljanja prostovoljnega dela ter vam omogočilo nakup malice za vse dni popisa. Prostovoljcem se za njihovo delo vedno zahvalijo tudi s praktičnim darilom. Navodila za voznike najdete tukaj.

Vsi, ki bi želeli sodelovati pri howlingu, se lahko v času zbiranja prijav prijavite preko tega spletnega obrazca. Za vsa vprašanja so vam na voljo na dinaricum.volkovi@gmail.com. 

popis volkov dinaricum fb 4.jpg
Popis volkov
Dinaricum fb