Königs Wusterhausen Svet24.si

Panični oče zaradi covidnega potrdila sredi ...

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

tanja frantar igor zabret-sta Reporter.si

Ko je bivša Dimnikova žena izvedela, da bomo ...

iza-login Necenzurirano

Tudi kralj banan financira Janševo televizijo

Matej Rokavec (15) Njena.si

Mateju šov prinesel srečo

peter prevc domen cene 21 dj Ekipa24.si

Peter Prevc le RAZKRIL svojo veliko SKRIVNOST, ...

Novice Ljubljana

Začenja se samotestiranje dijakov

Piše: STA

Čas objave:
24.05.2021 08:20

Dijaki bodo danes začeli prostovoljno samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom v domačem okolju. Na šole so sicer poslali 180.000 testov, vendar ni znano, kolikšen je interes med dijaki. Na ministrstvu za zdravje so dijake pozvali k odgovornemu pristopu k samotestiranju, ki je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti.

Samotestiranje, ki ga bodo izvajali vsakih sedem dni, bo potekalo prostovoljno in v domačem okolju. Testirajo se tisti, ki še niso preboleli covida-19, tisti, ki so ga že in je od okužbe minilo več kot šest mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni. Za samotestiranje morajo biti učenec zdravi, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil.

V primeru pozitivnega rezultata testa je treba o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki šolarja naroči na PCR test, na katerega dijak počaka doma v samoizolaciji. Če je pozitiven tudi izvid PCR testa, naj starši o tem obvestijo tako osebnega zdravnika kot šolo.

Kot je v četrtek dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, so se po posvetih z epidemiologi, Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano in ministrstvom za izobraževanje ravnatelji ter predstavniki dijakov in študentov strinjali, da morajo storiti vse, da šolanje poteka v šoli.Skupaj z epidemiologi in svetovalno skupino za covid-19 so tako sprejeli odločitev, da s samotestiranjem pričnejo še v tem šolskem letu, s čimer se bodo pripravili tudi na morebitno poslabšanje razmer v jeseni.

Vindišar je dijake in učence sicer naprosil, da k samotestiranju pristopijo odgovorno. "Vsak od nas, tudi mlajše generacije, lahko vplivamo na potek epidemije, na to, kako bo naše življenje potekalo, kje se bomo učili. Samotestiranje je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti," je dejal.

Začetek testiranja v osnovnih šolah še usklajujejo, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja. "Nadejamo se, da bi pričeli v začetku junija," je dejal Vindišar.