prometna, splošna, simbolična Svet24.si

Tolpa na Obali prirejala lažne prometne nesreče ...

tragedija-pri-slavonskem-brodu Svet24.si

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski ...

tuš, bregana, obrežje, mejni prehod Svet24.si

FOTO: V koloni pred mejnim prehodom si je ...

ceferin zorcic pf bobo Reporter.si

Novi obrazi 2022: od Čeferina do Zorčiča, kdo ...

plaža mavricij, janez-janša Necenzurirano

Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

kekec Odkrito.si

Modni pogled: Je to okej?

Peter Prevc in Mina Lavtižar Mercuzza Njena.si

Peter Prevc pokazal sina

Novice Novo mesto

Začenja se tradicionalni teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije

Piše: STA

Čas objave:
01.11.2018 07:19

Rdeči križ Slovenije (RKS) bo danes začel tradicionalni teden solidarnosti, namenjen zbiranju sredstev za nujno pomoč ljudem ob nesrečah. Do 8. novembra bodo v prodaji doplačilne elektronske znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah pa doplačilne vozovnice v vrednosti 17 centov, so sporočili iz RKS.

Zbrana sredstva v tednu, ki se stekajo v sklad solidarnosti RKS, so namenjena pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega oziroma takojšnji pomoči posameznikom in družinam ob manjših nesrečah, denimo požarih, poplavah in plazovih.

"Temperaturni ekstremi, suše, poplave, močno deževje, neurja s točo, poplave, potresi, snežni in zemeljski plazovi, slabšanje okolja, požari, prometne in druge nesreče nas nenehno opominjajo na ranljivost posameznika in družbe in s tem na pomembnost načela solidarnosti, ki temelji na soodvisnosti posameznika od skupnosti in skupnosti od posameznika," so zapisali v RKS. Dodali so, da je solidarnost pomembna vrednota in je bistvenega pomena za medsebojno pomoč, "je zaveza posameznikov in družb, da bodo vzpostavili medsebojne vezi in brez pričakovanja nagrade pomagali drug drugemu".V lanskoletnem tednu solidarnosti so zbrali 230.267 evrov. V sklad solidarnosti so razporedili 186.764 evrov. Za enkratno finančno pomoč posameznikom in družinam ob nesrečah manjšega obsega na lokalni ravni so namenili 56.029 evrov, za rezerve v primeru elementarnih nesreč večjega obsega pa namenili 130.735 evrov. Od teh sredstev so do sedaj 90.250 evrov namenili prizadetim v lanski decembrski ujmi, prizadetim v neurju s točo v letošnjem juniju in najbolj ogroženim uporabnikom RKS.

Letošnja akcija sicer prihaja ravno v dneh, ko se deli Slovenije spopadajo s posledicami vremenske ujme, ki je s poplavami, vetrolomom in plazovi ta teden prizadela Gorenjsko, Koroško, Podravje, Notranjsko in Primorsko.