zoopark-rožman Svet24.si

FOTO: Živalski vrt Rožman zaradi inšpekcije ...

angelček Svet24.si

To lahko pomeni, da ste zemeljski angel

dars Necenzurirano

Ne Dars, Kolektor bo odločil, za koliko milijonov...

cvikl legan xx Reporter.si

Milan Cvikl o obtožbah Jerce Legan: Prešla je ...

terzi Ekipa24.si

Tragično! Kamera posnela grozljivo nesrečo, v ...

Arnold Schwarzenegger ni mogel ustaviti avta. Kolesarka ga je presenetila Odkrito.si

Z avtomobilom zbil kolesarko!

Tina Robnik Ekipa24.si

Nova slaba novica z belih strmin! Slovenska ...

Novice Ljubljana

Začetek akcije za večjo varnost pešcev v prometu

Piše: STA

Čas objave:
21.02.2022 06:19

Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden - bodi previden, ki bo trajala do nedelje. V akciji bo sodelovalo 45 občin, potekal pa bo tudi okrepljen policijski nadzor. Policisti bodo pri pešcih preverjali spoštovanje predpisov, kot so uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč in pravilna stran hoje, so zapisali.

Z akcijo želita Agencija za varnost prometa in policija opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu. Tokrat bodo posebej pozorni na varnost otrok in starejših, so sporočili z agencije.

Policisti bodo preverjali tudi voznike motornih vozil, pri njih bodo pozorni na kršitve kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih in hitrost vožnje. Krajše poostrene nadzore bodo tako izvajali predvsem v bližini prehodov za pešce in na lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev.

Agencija voznike motornih vozil poziva, naj vozijo zmerno, prilagojeno razmeram in cestno-prometnim predpisom, vedno pa naj bodo pozorni na pešce in jim odstopijo prednost. Opozarjajo, da je trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 kilometrov na uro enak padcu z višine 9,8 metra.Pešce želijo opozoriti na odvračanje pozornosti od dogajanja v prometu zaradi uporabe mobilnih telefonov in slušalk. Ob tem je njihova pozornost zmanjšana celo do 60 odstotkov, opozarjajo. In spomniti, da morajo pešci uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Voznike motornih vozil, koles in e-skirojev pa želijo opozoriti, naj bodo med vožnjo izjemno pozorni na pešce.

Agencija bo v sklopu akcije okrepila preventivne aktivnosti, na 15 šolah po vsej Sloveniji pa bo pripravila spletne delavnice Bodi (pre)viden in razdelila več kot 7000 odsevnikov. V akciji bodo izvedli tudi analizo presoj varne cestne infrastrukture. Akcijo pa bosta agencija in policija ponovili oktobra.

Lani je v prometnih nesrečah umrlo 15 pešcev. Delež umrlih pešcev med vsemi umrlimi v prometnih nesrečah je lani znašal 13 odstotkov, so še sporočili z agencije.