Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Brežice

Začetek brežiškega festivala Seviqc z obilo stare glasbe

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.06.2015 06:25

S koncertom francoske zasedbe XVIII-21, Le Baroque Nomade se bo na gradu Brežice danes začel festival stare glasbe Seviqc Brežice. Tudi letos bo festival prikazal barvitost glasbenih stilov in kultur, ki so se prepletale na evropskem območju skozi stoletja, od srednjega veka pa do začetka 20. stoletja. Na 21 prizoriščih se bo predstavilo 13 zasedb.

Po prvem koncertu, na katerem se bo francoska zasedba predstavila s programom L'Eloge de la Folie, bodo dan pozneje v Ljubljani pripravili recital in predstavitev knjige njihovega vodje, flavtista Jeana-Christopha Frischa.

Od starih znancev bodo na festivalu gostili še Academie baroque europeenne d'Ambronay s programom Violino fantastico, ruski Svetilen s pravoslavno glasbo in Flamski kvartet kljunastih flavt. Nastopil bo tudi hrvaški lutnjist Edin Karamazov s programom Bachovih del.

Predstavila se bosta tudi nemški ansambel Camerata Bachiensis in nizozemski orkester Amsterdam Corelli Collective. Francoskemu duu Faenza bo program določal tarot, igra iz 15. stoletja, Concilium musicum Wien pa bo z dunajsko dvorno glasbo počastil 800-letnico omembe Dolenjskih Toplic. Obeta se tudi nastop slovitega ansambla Musica Aeterna.

Festival, ki bo gostil 91 glasbenikov, se bo sklenil novembra s švicarskimi vokalisti Voces Suaves ter moteti in madrigali ob 500-letnici rojstva Cipriana de Roreja, so sporočili organizatorji.

Pogovor s Klemenom Ramovšem, vodjo festivala