brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

zlato Svet24.si

Iskalec zlata zadel terno in obogatel

zapor ig 2 Necenzurirano

Spi v zaporu, čez dan pomaga osumljenim pranja ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

anna-paynich, aleš Njena.si

Klepet z Anno Paynich: Ona mi je dala blagoslov, ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Ali Luka Dončić lahko igra na naslednji tekmi? ...

Novice Brežice

Začetek brežiškega festivala Seviqc z obilo stare glasbe

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
22.06.2015 06:25

S koncertom francoske zasedbe XVIII-21, Le Baroque Nomade se bo na gradu Brežice danes začel festival stare glasbe Seviqc Brežice. Tudi letos bo festival prikazal barvitost glasbenih stilov in kultur, ki so se prepletale na evropskem območju skozi stoletja, od srednjega veka pa do začetka 20. stoletja. Na 21 prizoriščih se bo predstavilo 13 zasedb.

Po prvem koncertu, na katerem se bo francoska zasedba predstavila s programom L'Eloge de la Folie, bodo dan pozneje v Ljubljani pripravili recital in predstavitev knjige njihovega vodje, flavtista Jeana-Christopha Frischa.

Od starih znancev bodo na festivalu gostili še Academie baroque europeenne d'Ambronay s programom Violino fantastico, ruski Svetilen s pravoslavno glasbo in Flamski kvartet kljunastih flavt. Nastopil bo tudi hrvaški lutnjist Edin Karamazov s programom Bachovih del.

Predstavila se bosta tudi nemški ansambel Camerata Bachiensis in nizozemski orkester Amsterdam Corelli Collective. Francoskemu duu Faenza bo program določal tarot, igra iz 15. stoletja, Concilium musicum Wien pa bo z dunajsko dvorno glasbo počastil 800-letnico omembe Dolenjskih Toplic. Obeta se tudi nastop slovitega ansambla Musica Aeterna.

Festival, ki bo gostil 91 glasbenikov, se bo sklenil novembra s švicarskimi vokalisti Voces Suaves ter moteti in madrigali ob 500-letnici rojstva Cipriana de Roreja, so sporočili organizatorji.

Pogovor s Klemenom Ramovšem, vodjo festivala