brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

zlato Svet24.si

Iskalec zlata zadel terno in obogatel

zapor ig 2 Necenzurirano

Spi v zaporu, čez dan pomaga osumljenim pranja ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

georgina rodriguez Ekipa24.si

Srhljivo razkritje Ronaldove izbranke: "Mali Angel...

Novice Črnomelj

Začetek gradnje novega dela Osnovne šole Loka

Piše: STA

Čas objave:
07.12.2022 10:18

V Črnomlju so z odkritjem spominske table včeraj uradno začeli dolgo pričakovano gradnjo novega dela Osnovne šole Loka. Njen starejši del, ki ga je močno načel čas, dodatno pa ga je leta 2018 poškodovala toča, so že porušili in na njegovem mestu ulili temeljno betonsko ploščad za novogradnjo. Celotna naložba bo stala dobrih 12 milijonov evrov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo zanjo prispevalo skoraj sedem milijonov evrov. Preostanek v znesku nekaj več kot pet milijonov evrov bo pokrila občina, je ob današnji slovesnosti navedel črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Ker gre za trajnostno gradnjo, računajo tudi na morebitni denarni vložek Eko sklada, je dodal in opozoril, da gre za eno največjih naložb v osnovno šolstvo v Sloveniji v zadnjih 15 letih in za eno največjih naložb v Občini Črnomelj v zadnjih desetletjih.

Omenjena gradnja in druga dela naj bi vzela približno poldrugo leto. Vsa dela naj bi končali julija 2024, je še povedal Kavšek.

Po občinskih podatkih naložbena vrednost celotnega projekta z rušenjem starega in gradnjo novega osrednjega dela stavbnega kompleksa Osnovne šole Loka skupaj z davkom znaša nekaj več kot 12,1 milijona evrov. Projektiranje, gradbena, obrtniška in instalacijska dela bodo skupaj z nakupom in montažo opreme ter zunanjo ureditvijo stala približno 10,8 milijona evrov.

oš-loka
Začetek gradnje nove OŠ Loka
Občina Črnomelj

Z omenjeno novogradnjo bodo zagotovili približno 4400 kvadratnih metrov uporabne površine. S tem bodo rešili večletno perečo prostorsko stisko, saj učenci Osnovne šole Loka pouk zadnja leta obiskujejo na petih mestih, razpršenih po Črnomlju.

Gre tudi za izboljšanje prostorskih možnosti in zagotavljanje boljših delovnih, bivalnih in učnih pogojev. Pogodbo za gradnjo in opremo novih ter sodobnih šolskih prostorov s 15 učilnicami in novo telovadnico je občina podpisala z novomeškim podjetjem CGP in njegovima projektnima partnerjema, podjetjem TGH in družbo Lesnina MG Oprema, so še navedli na črnomaljski občini.

Ravnatelj Osnovne šole Loka Boštjan Papež je povedal, da bodo z omenjeno naložbo prišli do novih 15 učilnic za razredni pouk in do dodatnih posebnih učilnic za pouk tehnike, likovne vzgoje, gospodinjstva in računalništva. Dobili bodo tudi lastno šolsko telovadnico. To si namreč zdaj delijo z bližnjo srednjo šolo, je pojasnil.

Osnovno šolo Loka sicer v zadnjem šolskem letu obiskuje skupaj 530 otrok. Od teh jih približno 470 obiskuje matično črnomaljsko šolo, preostanek pa podružnični šoli v Adlešičih in Gribljah.