900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Začetek koledarske zime in nove dobe

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.12.2012 05:27

Pa smo ga dočakali - 21.12.2012. To, da bo Zemlja kar eksplodirala, se zdrobila, izginila ali kaj podobnega, je seveda precej neverjetno in se ne bo zgodilo! Začenja se koledarska zima in nova doba.

Priča bomo astronomskemu fenomenu, ki se zgodi enkrat v 230 milijonih letih in sicer naj bi se danes ravnina sončnega sistema poravnala z ravnino naše galaksije, Rimske oziroma Mlečne ceste. Tega dne se zaključuje starodavni Majevski koledar, kar so mnogi sprejeli kot "konec sveta". Seveda ni razloga za paniko.

Glede na verovanje Majev se bo začela šesta doba v skupnem ciklusu 26.000 let. Apokalipsa, o kateri je govora v spisih Majev, je označena kot "odkrivanje skritega" (starogrško apokalipsis = odkritje, odstiranje).

Številni zagovorniki ezoterike vidijo v letu 2012 začetek svojevrstnega "neba na zemlji", velikega skoka v zavesti človeštva, ki bo dokončno transformiral človeško civilizacijo v naslednjih dvajsetih letih. Pojem konec sveta si torej lahko razlagamo tudi drugače: konec takšnega sveta, kot ga sedaj poznamo – predvsem kar se tiče tehnološkega razvoja.

Začenja se koledarska zima in nova doba
Po današnjem sončnem obratu ali zimskem solsticiju ob 12.12 uri bomo zakorakali v koledarsko zimo. Sonce bo takrat najniže, svetli del dneva pa se bo začel daljšati. Letošnji zimski sončni obrat pa je nekaj posebnega, saj sovpada z napovedmi o koncu sveta, ki izhajajo iz nekaterih interpretacij majevskega koledarja.

Starodavni Maji so namreč na podlagi opazovanja gibanja zvezd in drugih nebesnih teles sestavili svoj koledar dolgega štetja, zadnji datum tega koledarja pa je ravno današnji dan. Nekateri so to interpretirali kot majevsko napoved apokalipse.

Nekoliko bolj verjetna je interpretacija, da se z današnjim dnem začenja nova kozmična doba. V novi dobi naj bi nas čakale velike spremembe, povezane z določenimi kozmičnimi poravnavami med našo galaksijo in vesoljem v celoti. Prejšnja era se je začela 31. avgusta 3114 pred našim štetjem in se bo končala danes. Maji so čas razumeli ciklično, tako da vsak konec po njihovem pomeni tudi nov začetek.


Današnji najkrajši dan v letu bo dolg 8 ur in 38 minut, je povedal Branko Gregorčič iz Agencije za okolje. Sonce bo vzšlo ob 7.41 uri, zašlo pa ob 16.19.

Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6 stopinj Celzija pod lediščem, ob morju pa malo nad 0. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 3, na Primorskem pa do 8 stopinj Celzija.

Kot je še pojasnil Gregorčič, je bila najnižja temperatura v tej meteorološki zimi, ki se je začela že 1. decembra, izmerjena pretekli teden na Babnem Polju, ko se je živo srebro spustilo na 26 stopinj Celzija pod ničlo.

Najbolj mrzla zima, ko so meteorologi v obdobju od začetka decembra do konca februarja v Ljubljani izmerili povprečje minus 5,2 stopinje Celzija, je bila sicer leta 1928-29.

Nazadnje je bila v prestolnici povprečna temperatura koledarske zime pod lediščem leta 2005-06, ko je bila minus 0,3 stopinje Celzija. Kot je še povedal Gregorčič, pa je zanimivo, da so že naslednje leto, torej pozimi 2006-07, izmerili najvišjo zimsko temperaturo, ki je v povprečju omenjenih treh mesecev dosegla 5,1 stopinje Celzija.