Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Sevnica

Zadružni posvet v naši regiji

Piše: Zadružna zveza Slovenije, A.J.

Čas objave:
08.02.2019 15:24

Zadružna zveza Slovenije je v sredo, 6. februarja organizirala regijski posvet zadružnikov Dolenjsko-Belokranjske in Posavske regije, ki je letos potekal v Sevnici. Regijskega srečanja so se udeležili predsedniki, direktorji, člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah, članicah Zadružne zveze Slovenije.

Na regijskem srečanju smo skupaj s sodelavci Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja predstavili usmeritve prihodnje skupne kmetijske politike po letu 2020 in aktualna dogajanja na področju kmetijstva in zakonodaje v letu 2019 ter predstavili novosti in delo Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Svoje poglede na razvoj kmetijstva in podeželja so predstavili tudi mladi. Govorili so o aktualnem delu zveze in načrtovanih aktivnostih v prihodnje ter predstavili podatke o poslovanju zadrug. V letu 2017 so zadruge, članice Zadružne zveze Slovenije, skupaj 60 zadrug, poslovale uspešno in ustvarile več kot 660 milijonov evrov prihodkov in omogočale zaposlitev več kot 2.600 delavcem in povezovale preko 13.000 članov. V Dolenjsko-Belokranjski in Posavski regiji deluje devet zadrug, ki so v letu 2017 ustvarile skoraj 160 mio evrov prihodkov in imele več kot 30 mio evrov kapitala.

vinograd.png

Zadruge obeh regij združujejo več kot 1.800 članov in zaposlujejo preko 700 delavcev. Glavne dejavnosti zadrug teh dveh regij so vinogradništvo, govedoreja in prireja mleka ter pridelava zelenjave.

V razpravi, ki je sledila uvodnim predstavitvam, so zadružniki govorili o ključnih problemih regije. Opozorili so na nekatere javne razpise Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki zadrugam ne omogočajo sodelovanja. Izpostavili so težave mladih prevzemnikov kmetij in socialno varnost tistih, ki kmetije predajajo, se dotaknili definicije pravega kmeta, izpostavili problematiko urejanja kmetijskih zemljišč in opozorili, na nizke odkupne cene kmetijskih pridelkov, ki vse bolj omejujejo investicijska vlaganja. Poudarili so pomen znanja in prenosa znanja v kmetijstvu in kako povečati oskrbo javnih zavodov z lokalno pridelano hrano. Regijsko srečanje se je zaključilo s povabilom na letni posvet zadružnikov v Portorožu, ki bo potekal 12. in 13. marca 2019.