Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Zaigrajte karkoli in kakorkoli - lahko tudi na posodo

Piše: JSKD/A.K.

Čas objave:
22.03.2020 00:02

Pobuda slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju s svojih domov je naletela na izjemen odziv in dobiva nadaljevanje. Z glasbo se bomo zopet družili to nedeljo, 22. marca 2020, ob 17. uri.

»Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi na daljavo – od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek družbenih omrežij in medijev – nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči,« tako pobudo slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju s svojih domov pozdravljajo tudi v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Po italijanskem vzoru se je glasba z balkonov v Sloveniji prvič zgodila minulo nedeljo, njeno nadaljevanje pa napovedujejo že to nedeljo, 22. marca 2020, ob 17. uri. V času samoosamitve, povečanega strahu in zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa, ko si lahko obetamo dolgotrajne omejitve socialnih stikov, ima takšna samoorganizirana akcija pozitiven učinek na celotno populacijo.

Dejan Tamše, tolkalec in umetniški direktor BUMfesta, eden od pobudnikov za petje in muziciranje z balkonov, pravi: »Glasbeniki za svoje ustvarjanje potrebujemo oder, ki ga zdaj, ko smo 'priklenjeni' na domove, pogrešamo. Igranje na domačih balkonih in ob oknih pa ima v okoliščinah, v katerih smo se znašli, pomembno čustveno dimenzijo in lahko vsaj za nekaj trenutkov preusmeri misli, ki so v teh dneh osredotočene na razmere, povezane s koronavirusom. Do prihajajoče nedelje, ko bomo s skupnim petjem in igranjem nadaljevali, pa smo si tolkalci v bližini zadali smernice, da bomo igrali enak tempo. Če se že ne moremo družiti, bomo vsaj povezani v enakem tempu.« Tamše zato vabi tolkalce, bobnarje in ostale, da se v živo in prek družbenih omrežij pridružijo Anti-Corona Bluesu, ki se bo zgodil v nedeljo, 22. marca, ob 17. uri, to je uro prej kot prejšnjo nedeljo, da bo več dnevne svetlobe: »Povežimo se na daljavo, bodimo doma, ampak bodimo eno! Stopite na balkon ali k oknu. Izberite tempo 120 in zaigrajte za vse. Karkoli in kakorkoli. Lahko tudi na posodo

Petje ali drugačno glasbeno ustvarjanje, kot so v preteklosti z različnimi objavami in dogodki v JSKD že večkrat poudarili, namreč ni le umetniška dejavnost, temveč ima lahko tudi socialne, fizične in terapevtske učinke, kar potrjujejo številne raziskave in primeri dobrih praks na zdravstvenem in socialnem področju po vsem svetu. Da glasba neposredno vpliva na povečanje količine protiteles in zmanjšuje stres, s tem pa izboljša počutje in krepi imunski sistem, utemeljujejo številne tuje in domače znanstvene publikacije. Zato je v času ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa dobrodošla, celo nepogrešljiva.
Glasba nas združuje, navdihuje, navdaja s pozitivni čustvi in prinaša zdravje ter upanje. Zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske tudi s spontano pesmijo kadarkoli, glasba z balkonov ali oken, ki se je lahko v prihodnje še bolj množično nadejamo vsako nedeljo, pa nas bo povezala tudi kot skupnost. Prav vsi smo namreč vabljeni, da se pridružimo – če ne bobnamo, pojemo ali igramo, pa zraven zaplešimo ali preprosto samo prisluhnimo.