900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

Zakladnica v Črnomlju tudi uradno odprta

Piše: R.K.

Čas objave:
24.06.2021 16:46

V sklopu 57. Jurjevanja v Beli krajini sta župan Andrej Kavšek in direktorica RIC Bela krajina Barbara Papež Lavrič uradno odprla popolnoma novo turistično točko v Črnomlju - mestno Zakladnico in klančino, ki poteka po brežini nad Dobličico. Skozi stalno razstavo kulturne in naravne dediščine ter drugih zanimivosti je Zakladnica izhodiščna točka turističnega pohajkovanja po Črnomlju in do ostalih znamenitosti in lepot Bele krajine.

zakladnica-v-črnomlju-tudi-uradno-odprta
Zakladnica v Črnomlju tudi uradno odprta
Jani Pavlin

Investicija je skupaj z nadzorom in projektno dokumentacijo znašala 316.000 EUR, kar je občina zagotovila v svojem proračunu, za notranjost Zakladnice v vrednosti slabih 60.000 EUR pa je poskrbel RIC Bela krajina, 85 % v sklopu projekta kulTura, 15 % pa z lastnimi sredstvi. Izvajalec del je bilo podjetje TGH iz Črnomlja s podizvajalci, projekt so zasnovali v Ateljeju Ostan Pavlin iz Ljubljane, nad projektom pa so budno bdeli konzervatorji iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.

zakladnica-v-črnomlju-tudi-uradno-odprta
Zakladnica v Črnomlju tudi uradno odprta
Jani Pavlin

»Veseli me, da imamo v mestnem jedru novo privlačno točko in srčno upam, da bo zaživela v svoji lepoti,« je ob odprtju povedal župan Andrej Kavšek in izpostavil tudi ostale projekte, ki se bodo letos začeli v sklopu ureditve starega mestnega jedra. Nadaljujemo namreč z ureditvijo trga pred Zakladnico, v zaključni fazi je izdelava projektne dokumentacije za obnovo pritličja črnomaljskega gradu, prvo fazo ureditve atrija in kleti pa bomo izvedli oktobra letos s pomočjo pridobljenih sredstev Ministrstva za kulturo. Na razpisu omenjenega ministrstva smo pridobili tudi sredstva za izvedbo nujnih vzdrževalnih del na Stoničevem gradu, ki je v naši delni lasti od lanskega leta. Obnovili bomo tudi fasado cerkve sv. Petra, za katero je na razpisu uspešno kandidirala Župnija Črnomelj – Dragatuš, del sredstev pa bo prispevala tudi občina.

zakladnica-v-črnomlju-tudi-uradno-odprta
Zakladnica v Črnomlju tudi uradno odprta
Jani Pavlin

Prostor, kjer stoji Zakladnica je bil dolga leta zapuščen in ideja mestne zakladnice ni oživela samo ta kletni prostor, ampak je iztočnica za vse nadaljnje ureditve in vsebine tega območja. S projektom kulTura, ki je bil izveden preko programa Interreg, je RIC Bela krajina, kot partner v projektu prostor opremil, z izgradnjo klančine, ki poteka po brežini nad Dobličico, pa je Občina Črnomelj omogočila dostop tudi gibalno oviranim osebam. Urejen je tudi dostop do bodočih javnih sanitarij, ki jih bo občina pričela urejati v kratkem.

zakladnica-v-črnomlju-tudi-uradno-odprta
Zakladnica v Črnomlju tudi uradno odprta
Jani Pavlin


Program je povezoval Rok Babič, za glasbeno popestritev pa sta poskrbela Tina in Aljoša Vrščaj.