Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Semič

Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju

Piše: R.K.

Čas objave:
19.04.2021 09:01

Zaključen je projekt »Zdravo in aktivno življenje na belokranjskem podeželju«, ki je trajal 14 mesecev, in sicer od 1. februarja lani do 31. marca letos.

Glavni cilj projekta je bil urediti večnamenski objekt znotraj vaškega središča Cerovec z novimi vsebinami za medgeneracijsko druženje in za izvajanje ostalih prostočasnih dejavnosti na podeželju. Veseli so, da so vse načrtovane aktivnosti uspešno in v roku zaključili. Med njimi:

Z manjšimi investicijskimi posegi na objektu Cerovec (ureditev tlakov, ometa, inštalacij, stopnišča, zunanja ureditev, zamenjava oken in vrat ter nakup opreme za osrednji prostor, učno kuhinjo, pisarno in za hodnik, vključno z vhodom, stopniščem in sanitarijami) so dosegli ponovno funkcionalnost objekta. Dela so bila zaključena septembra 2020.

Vzpostavljeno spletno podstran projekta www.pgdcresnjevec.si/zdravo-in-aktivno-podezelje/ so vzdrževali in objavljali novice, vezane na aktivnosti projekta. 

V predprazničnem času, konec decembra 2020, je izšla brošura z naslovom Jedi semiških babic. Pripravljena in izdana brošura z zbranimi starimi recepti, obogatena in oblikovana tudi s fotografijami starih rokopisov gospodinj in fotografijami s kuharskih in gospodinjskih tečajev, je vzorčen primer, kako praktično širiti znanje na mlajšo generacijo.

V urejenem Večnamenskem objektu Cerovec so izvedli 32 delavnic, s katerimi soo krepili medgeneracijsko sodelovanje in ozaveščali prebivalstvo o pomenu zdravega in aktivnega življenja na podeželju ter spodbujali čim večjo samooskrbnost in posledično prehransko neodvisnost. Z delavnicami za zdravo življenje (8 delavnic) so tako spodbujali lokalno pridelavo in potrošnjo, informirali o zdravi prehrani, prehranskih in industrijskih lastnostih konoplje, pridelavi in predelavi ekoloških pridelkov ter mehanizaciji v ekološkem kmetovanju, biodinamičnem pristopu v ekološkem kmetovanju, pridelavi in predelavi lanu, stanju narave v lokalnem okolju… V novi kuhinji prenovljene stavbe na Cerovcu so izvajali delavnice izdelave jedi iz brošure Jedi semiških babic.

Delavnice za aktivno življenje (24 delavnic) so vključevale različna področja, in sicer: prilagoditve domačega okolja za starejše ali gibalno ovirane osebe, preprečevanje padcev pri starejših, vaje za ravnotežje, uporaba fotoaparata na telefonu, prenos in pošiljanje slik, ter obdelava in razvijanje slik, računalniško opismenjevanje starejših - Windows 10, uporaba interneta, iskanje vsebin z iskalniki, E-pošta, uporabe spletne kamere in spletno komuniciranje.

 Delavnice računalniškega opismenjevanja starejših in delavnice uporabe fotoaparata na telefonu in obdelovanja slik so bile izvedene s sodelovanjem predavatelja in še dveh mladih iz društva PGD Črešnjevec. Šlo je za neposredno medgeneracijsko sodelovanje, prenos znanj od mladih na starejše in tudi obratno. 

Zaradi varnostnih ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa so večkrat prestavljali izvedbe delavnic, jih občasno izvajali po največ 5 udeležencev v skupini, tudi kombinirali so izvedbo z možnostjo spletne udeležbe preko Zoom-a. Pri vseh izvedenih delavnicah soo upoštevali priporočila NIJZ.

Učinki projekta so naslednji:
- Urejen Večnamenski objekt Cerovec je skupni prostor za izobraževanje in usposabljanje, druženje, medgeneracijsko izmenjavo znanja in izkušenj. Z novimi vsebinami se je oživilo življenje na podeželju in s tem obogatila raznolikost življenja ter ohranilo kakovostno življenje za dolgoročno korist prebivalcev na podeželju. Koristi imajo mladi (otroci, dijaki, študenti), starejše
belokranjsko kmečko prebivalstvo, pa tudi člani društev in ostalo lokalno prebivalstvo. Povečala se je prepoznavnost občine Semič in posledično regije.

- Posebno pozornost so namenili aktivaciji starejših, in sicer z izvedbo izobraževalnih delavnic z novimi, prilagojenimi vsebinami, zanimivimi za prebivalce Bele krajine. Tudi priprava jedi z vključitvijo pridelkov iz lokalnega območja, na naraven način, brez dodatkov, iz njive na mizo (samooskrbnost), s sestavinami, ki jih imamo v lokalnem okolju (kratke dobavne verige),
predstavlja novost v našem prostoru.

- Stari recepti, zbrani v brošuri, so tako rekoč oblikovani s pomočjo sestavin iz domačega kraja, pridelanih na naraven način. To vsemu dodaja edinstven čar in krepi zavedanje o pomenu ekološkega, domačega pridelovanja hrane. Zato upajo, da bo doprinos k izdaji receptov toliko bolj vreden, ker je »podlaga in poudarek na domači hrani z domačega vrta«. Z brošuro oživljajo in ohranjajo kulinarično dediščino našega okolja.

Vsekakor pa je vključenost krajanov samih v izvedbo projekta največji garant, da bodo po zaključku projekta še naprej skrbeli za izvedene vsebine. 

Brošura Jedi semiških babic je naletela na izjemno pozitiven odziv v javnosti. Zato so se v PGD Črešnjevec odločili za njen ponatis. Pred dnevi je tako izšel
prvi ponatis knjige v trdi vezavi, 104 strani. Kupite jo lahko po promocijski ceni 18 € v TIC-u Semič.