mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

Žalna seja za Matijo Hočevarja

Piše: Dolenjski list, R.N.

Čas objave:
21.08.2019 05:22

V veliki sejni sobi občine Trebnje bo danes ob 16. uri žalna seja v spomin na nedavno umrlega Matijo Hočevarja, ki je bil kot romski svetnik dolgoletni član občinskega sveta. Kot so sporočili z občine, bo žalna knjiga v mali sejni sobi odprta do začetka žalne seje v poslovnem času občine.

Matija Hočevar se je rodil leta 1932 v kraju Jablan. Kot romski svetnik se je še kako zavedal, da je dobra komunikacija eden izmed temeljev sodelovanja z lokalno oblastjo in tudi državo. Veliko je pripomogel k razvoju romskega naselja Vejar ter bil močna vez med romsko skupnostjo in lokalnimi političnimi odločevalci. Tudi po njegovi zaslugi so v Vejar dobili vodovod, kanalizacijo, elektriko, javno razsvetljavo in nazadnje še asfaltirano cesto. Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš mu je pred dvema letoma na slavnostni akademiji ob 15. obletnici uzakonitve pravice Romov do občinskega svetnika podelil zahvalo za pomoč pri delovanju organizacije.

V mladosti ni imel posebnih političnih interesov. Po vojski je naredil izpit za minerja in tako pomagal pri gradnji vodovoda po Suhi krajini in kasneje tudi druge infrastrukture po drugih krajih. Težavno in naporno delo je nato opustil in se zaposlil kot sekač. Po petnajstih letih dela v gozdu se je zaposlil v podjetju, ki se je ukvarjalo z gradnjo stanovanj. Preden se je upokojil, se je podal še v podjetniške vode, ukvarjal se je z nabiranjem in odkupom gozdnih sadežev in semen.

Pred leti je za potrebe romskega vrtca v naselju odstopil prostor na svoji zemlji, saj se je zavedal, kako pomemben je vrtec za otroke.

V Trebnjem bodo nadomestne volitve za novega romskega svetnika.