bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Novo mesto

Zaposleni na novomeški občini bodo »pihali«

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.10.2017 13:28

Skladno z aprila letos sprejetim pravilnikom, bo usposobljena institucija zaposlene na Mestni občini Novo mesto odslej lahko preverjala.

Aprila letos je v veljavo stopil nov Pravilnik o izvajanju kontrole alkohola na delovnem mestu in dela pod vplivom drog ali psihoaktivnih snovi za zaposlene na Mestni občini Novo mesto. Podoben pravilnik je bil že sprejet pred leti, a ni bil usklajen z vrsto novosti, ki jih v ospredje postavlja slovenska zakonodaja. Popravljenega in usklajenega so v sodelovanju s sindikatom letos spomladi sprejeli, sredi aprila pa ga je podpisal tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Zdaj je pravilnik pripravljen, da zaživi v praksi, kar pomeni, da bo zunanja institucija, s katero je občina sklenila dogovor in ki je usposobljena za tovrstni nadzor, kadarkoli v delovnem času lahko izvedla nenapovedane kontrole, ali zaposleni svoje delo opravljajo v normalnem psihofizičnem stanju. Poleg preventivnih, oz. nenapovedanih nadzorov, bo usposobljena institucija dolžna opraviti tovrstni pregled tudi, kadar bo obstajal sum, da bi lahko bil zaposleni pijan ali pod vplivom kakšne druge substance.

Direktorica občinske uprave Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič je za radio Krka povedala tudi, da so na občini prepričani, da bo tovrstni nadzor pripomogel k večji učinkovitosti, predvsem pa odgovornosti pri delu. V primeru, da bodo rezultati testiranja pozitivni, bo seveda pred odpustitvijo z delovnega mesta še vrsta predhodnih ukrepov, a če jih zaposleni kljub opozorilom in nasvetom ne bo upošteval, bo zaradi alkoholiziranosti oz. uživanja drog ali drugih psihoaktivnih snovi lahko ostal tudi brez službe, je povedala Čadoničeva.

Za našo oddajo, ki bo na sporedu danes ob 13:20, je spregovorila tudi o tem, kako pogost pojav je kakršna koli zasvojenost s prepovedanimi ali bolje rečeno škodljivimi substancami med zaposlenimi na novomeški občinski upravi. Pravi, da uradno o tem ne ve nič, obstajajo pa prikriti problemi ne zgolj alkoholiziranosti, ampak tudi drugih substanc, po hodnikih občine pa se šušlja marsikaj.

Občina že nekaj časa aktivno sodeluje z novomeško medicino dela, predvsem na področju izobraževanj. S pomočjo strokovnjaka dr. Davorja Denkovskega so te dni uskladili tudi dogovore o aktivnostih, s pomočjo katerih bodo pomagali zaposlenim v skrbi za svoje psihično in telesno zdravje na delovnem mestu in tudi v zasebnem življenju.

Zaposleni so v večini ukrepe dobro sprejeli, saj se zavedajo predvsem pozitivnih učinkov tako na zdravje kot na učinkovitost dela.

Ko smo Čadoničevo vprašali, kaj želijo s tem nadzorom doseči, je za naš radio povedala: »S tem nadzorom želimo tistim, za katere se šušlja, da so na delovnem mestu pod vplivom alkohola in tudi drugih psihoaktivnih substanc, jim jasno pokazati, da ne bomo tolerirali nič, kar ima vpliv na njihovo zdravje in učinkovitost. Letos se bo preventiva zagotovo zgodila,« je še poudarila Čadoničeva.

Tako, odnos do dela in do lastnega zdravja je nujen in če se tega posamezniki ne želijo zavedati zlepa, je pač potrebno strokovno dokazati, da uničujejo svoje zdravje in medsebojne odnose, predvsem pa, da s tem ogrožajo svoje življenje in ko gredo za volan avtomobila, tudi življenje drugih. Zato je takšen nadzor nad zaposlenimi potrebno pohvaliti, saj je lahko le pomoč posameznikom, da stopijo na pravo pot in se zasvojenosti tudi s pomočjo strokovne pomoči rešijo.

ODDAJA ALKOHOL MO NM 2710 1DEL


ODDAJA ALKOHOL MO NM 2710 2DEL