Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Pivka

Zaradi dežja povečana nevarnost zemeljskih plazov

Piše: STA

Čas objave:
17.09.2021 11:01

Ob napovedanih večjih količinah padavin, te so minulo noč zajele vso državo, Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, lahko tudi drugje. Tudi Arso je zaradi dežja za južno polovico države izdal oranžno vremensko opozorilo. Meteorne vode ponekod povzročajo težave.

Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode, so opozorili na Geološkem zavodu Slovenije.

Slovenijo je po nadpovprečno toplem vremenu doslej v septembru in daljšem sušnem obdobju zajelo deževje, pri čemer so možne nevihte z močnimi nalivi. Zaradi tega je Agencije RS za okolje (Arso) za danes dopoldne za južno polovico države izdala oranžno vremensko opozorilo.

Padavine bodo po napovedih vremenoslovcev proti večeru ponehale, jutri pa bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Deževje se nato spet obeta v nedeljo, ko bo po napovedih oblačno s padavinami, več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji, ob morju bodo tudi nevihte. V ponedeljek bo pretežno oblačno z manjšimi krajevnimi padavinami.