Kino Bežigrad Svet24.si

FOTO: Razdejanje v ljubljanskem kinu, projekcije ...

Avtobus Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

jan2 Svet24.si

VIDEO: Jan Plestenjak priznal: »Imam punco, imel ...

terenci mercedes sloveska vojska pl Reporter.si

Ekskluzivno! Korupcija v Slovenski vojski: ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

Ambrož in Nina Njena.si

Nina in Ambrož pokazala, kako se ljubita

marquez Ekipa24.si

Zvezdnik motoGP-ja na pragu tragedije, kar je ...

Novice Ljubljana/Pivka

Zaradi dežja povečana nevarnost zemeljskih plazov

Piše: STA

Čas objave:
17.09.2021 11:01

Ob napovedanih večjih količinah padavin, te so minulo noč zajele vso državo, Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano nevarnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, lahko tudi drugje. Tudi Arso je zaradi dežja za južno polovico države izdal oranžno vremensko opozorilo. Meteorne vode ponekod povzročajo težave.

Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode, so opozorili na Geološkem zavodu Slovenije.

Slovenijo je po nadpovprečno toplem vremenu doslej v septembru in daljšem sušnem obdobju zajelo deževje, pri čemer so možne nevihte z močnimi nalivi. Zaradi tega je Agencije RS za okolje (Arso) za danes dopoldne za južno polovico države izdala oranžno vremensko opozorilo.

Padavine bodo po napovedih vremenoslovcev proti večeru ponehale, jutri pa bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Deževje se nato spet obeta v nedeljo, ko bo po napovedih oblačno s padavinami, več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji, ob morju bodo tudi nevihte. V ponedeljek bo pretežno oblačno z manjšimi krajevnimi padavinami.