Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

Zaradi Otroškega sveta prvi mesec počitnic minil ustvarjalno in zabavno

Piše: R.K.

Čas objave:
06.08.2022 09:05

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je že 19. leto zapored poskrbelo, da so otroci prvi mesec šolskih počitnic preživeli ustvarjalno in zabavno. Kolektiv društva pa je z mislimi že v prihajajočem šolskem letu in tradicionalnem zbiranju šolskih potrebščin, ki jih bodo letos namenili tudi otrokom iz Ukrajine.

»Nemogoče je prešteti, koliko izdelkov je nastalo v štirih tednih neprekinjenega ustvarjanja, zagotovo pa vemo, da jih veliko krasi otroške sobe po Novem mestu in okolici. Še bolj pa smo ponosni na številna nova prijateljstva, ki nastanejo za našimi ustvarjalnimi omizji, saj jih večina po zaključku ni odvihrala domov, ampak so se z nami v parku Rastoče knjige še igrali in družili,« je po zaključku Otroškega sveta 2022 povedala vodja programa Andreja Rodič.

V povprečju so zaposleni in prostovoljci društva poskrbeli za kakovostno zabavo od 50 do 70 otrok na dan, in sicer vseh 20, večinoma zelo vročih julijskih dni. Senco so poiskali pod krošnjami sosednjih dreves, zaradi dežja pa se le enkrat preselili pod streho sosednje Knjižnice Mirana Jarca.

»Prav super se imajo otroci na teh delavnicah pod krošnjami dreves. Odlični mentorji! Na novo pridobljene spretnosti pa bodo še večrat prav prišle, tako da vse pohvale za to,« je dogajanje komentirala ena od mamic, potrditev kakovostnega programa pa se je pokazala tudi tako, da so se otroci na Otroški svet radi vračali iz dneva v dan.

Otroški svet 2022 je potekal ob podpori Mestne občine Novo mesto, podjetja Krka d.d., Novo mesto in Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. DRPD pa je v tem času že zagnal svojo tradicionalno akcijo zbiranja šolskih potrebščin za vse otroke, ki obiskujejo njihove dnevne centre, ter tudi vse več ukrajinskih otrok, ki so varno zatočišče pred vojno poiskali v Novem mestu in drugih dolenjskih in belokranjskih občinah, na društvu pa se skupaj s starši učijo slovenskega jezika in dobijo ostalo podporo.

»Šolske torbe, zvezke, puščice in ostalo opremo za pouk, ki za številne starše predstavlja visok finančni izziv. Pa seveda tudi kakšne rabljene prenosnike in tablice,« je o tem, kaj to humanitarno društvo sprejema vsak delovnik med 8. in 16.uro na Novem trgu 9, povedala predsednica društva Branka Bukovec. Ob tem se je v imenu otrok vsem dobrim ljudem že v naprej zahvalila za podarjene šolske potrbščine, ki jih prevzamejo tudi pri donatorjih na domu, če jim pišete na drpdnm@gmail.com.