Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto/Brežice/Črnomelj/Dolenjske Toplice

Zaradi vetra odsvetujejo zadrževanje v gozdu

Piše: STA

Čas objave:
10.02.2020 12:23

Delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu je v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno, opozarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije. Zadrževanje v gozdu zato odsvetujejo. Prejšnji teden sta pri delu v zasebnem gozdu umrla dva človeka, najmanj dva pa sta se poškodovala. V občini Brežice so dežurni podjetja CGP Krško odstranili dve drevesi. Gasilci PGD Brežice so na poslovnem objektu, kjer je veter odkril del pločevinaste strehe, pritrdili dvignjeno pločevino in pomagali krovcu pri vijačenju strehe na nadstrešku ZD Brežice.

Danes ob 8.30 uri, je v naselju Kanižarica, v občini Črnomelj, drevo padlo čez cesto. Drevo so odstranili dežurni delavci cestnega podjetja Črnomelj. Ob 12.05 uri je pri naselju Stare Žage, v občini Dolenjske Toplice, drevo padlo čez cesto. Drevo so odstranili dežurni delavci cestnega podjetja Dvor.

180519_181764_podrto_drevo_bozo_vidmar.jpg

V gozdu nad naseljem Papeži, v občini Osilnica, se je pri podiranju drevesa v soboto dopoldne zgodila nesreča. Drevo je padlo na občana, ki je poškodbam podlegel na kraju nesreče, so navedli v centru za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje. Posredovali so gasilci iz društva Osilnica in reševalci služba nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Kočevje.

Kot so opozorili v zavodu, je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki lahko zaradi svoje teže in velike višine povzročijo težke poškodbe. Gozdove naj lastniki začnejo sanirati šele ob umiritvi vremenskih razmer, so pozvali.

Varnost ljudi je prva prioriteta sanacije gozdov po naravnih ujmah, so dodali. K sanaciji poškodovanih gozdov naj gozdni delavci in lastniki gozdov pristopajo čim bolj previdno.

"Kdor dela v gozdu ni vajen, naj se sam ne loteva odstranjevanja poškodovanega drevja. Polomljeno drevje je pod velikimi nateznimi napetostmi, zato lahko pri nepravilnem delu pride do usodnih poškodb. Odstranjevanje drevja naj bo v takih primerih prepuščeno usposobljenim delavcem," so poudarili.

Letos sta v gozdu po podatkih zavoda umrli dve osebi, najmanj šest pa je bilo poškodovanih.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo sredi dneva še pihal močan jugozahodnik, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi prek 100 kilometrov na uro. Arso je zato za območje severovzhodne Slovenije za danes med okoli 8. in 12. uro izdal rdeče vremensko opozorilo. Veter bo po napovedih popoldne oslabel.

Ob močnem vetru pazljivo tudi na cestah

Močan veter je od nedelje zvečer povzročal težave in podiral drevesa predvsem na vzhodu države. Na cesti Dravograd-Maribor je pri Podvelki okoli 5. ure drevo padlo na vozilo, 52-letni voznik je na kraju nesreče umrl.