princ harry Svet24.si

Princ Harry dregnil v osje gnezdo in razjezil ...

koka, plantaža, nasad, bolivija Svet24.si

FOTO: Policaji so uničevali, kmetje pa pobirali, ...

bolnica rak pf Reporter.si

Prekmurska polja smrti: ljudje v deželi ob Muri ...

Franc Jurša Svet24.si

Jurša: »Če sem čisto iskren, bi si želel, da ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

720px-Marilu_Henner_2011 wiki Odkrito.si

Spoznajte žensko, ki ne more pozabiti ničesar

altloop Donat Njena.si

Slovenija mora za svoje odpadke poskrbeti sama –...

Novice Novo mesto

Zaživela je Knjižnica semen

Piše: R.K.

Čas objave:
22.04.2021 11:22

V preddverju novomeške Knjižnice Mirana Jarca je zaživela Knjižnica semen, kjer si boste lahko vsak dan v času odprtosti knjižnice brezplačno izmenjevali semena.

Namenjena je vsem, ki doma pridelujete svoje vrtnine in se zavedate pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter ste pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda. Pogoj za uporabo Knjižnice semen je članstvo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste leta 2021 oproščeni članarine v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Knjižnica semen je eden od načinov ohranjanja biotske pestrosti kulturnih rastlin, ki temelji na brezplačni izmenjavi semen. Obstoj knjižnic semen na nekem območju krepi lokalno skupnost, omogoča izmenjavo dobrih praks in vzpodbuja varovanje ter ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih vrst rastlin.

semena, semič, samooskrba
Semena fižola
Foto: Radio Krka, Božo Vidmar

Knjižnice semen so se začele pojavljati kmalu po letu 2000, veliko jih ima prostor v javnih knjižnicah. Glavno vodilo in načelo knjižnic semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in kot se največkrat poudarja – vrnitev semen v roke ljudi, ne pa velikih agrokemičnih multinacionalk. V Sloveniji je prva začela s Knjižnico semen Goriška knjižnica Franceta Bevka leta 2019. Z medsebojnim sodelovanjem ji v tem projektu kot druga sledi novomeška knjižnica.

Poslanstvo naše Knjižnice semen je ozaveščanje o ohranjanju avtohtonih sort ter biodiverzitete in hkrati opozarjanje na pomen samooskrbe ter sonaravnega vrtnarjenja.