krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Nastja Pesek Odkrito.si

Nastja Pesek ne skriva, da uživa v novi vlogi

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Novice Trebnje

FOTO: »Zbirka bo zaživela svoje novo življenje«

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.10.2017 13:02

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje letos praznujejo izjemno obletnico – 50. let mednarodnih likovnih taborov.

Bogastvo taborov je, da so galeriji "poklonili" edinstveno zbirko naivne in samorasle umetnosti, edino tovrstno javno zbirko pri nas in eno večjih mednarodnih zbirk naive v svetu. Jubilej je hkrati tudi priložnost za vpogled v to izjemno zbirko, ki šteje že blizu 1.300 likovnih del, zato so izbrana dela umetnikov iz vsega sveta na ogled postavili v novi luči. Po 13 letih so namreč sinoči odprli prenovljeno stalno postavitev trebanjske zbirke, kjer si lahko obiskovalci po novem ogledajo 131 del 108 različnih avtorjev iz 34 držav.

Kot je povedala direktorica Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje Patricija Pavlič - pod okriljem CIK-a trebanjska galerija deluje že več kot 20 let - so novo stalno postavitev snovali več let, saj je tovrstno delo zahtevalo tehten premislek o konceptu, sporočilu, izboru, številu razstavljenih del in o obliki postavitve. »Izziv ter predmet premislekov in konsenzov so predstavljale tudi sicer pomembne prednosti in odlike naše zbirke, kot so njena obsežnost, kronološka in mednarodna vsebina ter likovno izrazna barvitost. Kljub temu so snovalci in izvajalci nalogo odlično opravili in danes s ponosom predstavljamo del zbirke v novi podobi – v vsej svoji barvitosti in svežini, saj kar polovica razstavljenih del še ni bila na ogled v okviru stalne postavitve,« je dejala Pavličeva.

»Naivna umetnost je dolgo živela v senci t. i. visoke akademske umetnosti,« pa je sinoči spomnil slavnosti govornik Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, sicer tudi predsednik strokovnega sveta trebanjske Galerije likovnih samorastnikov, ki je Trebnje označil tudi za epicenter slovenske samorastniške umetnosti. »Galerija Trebnje s svojimi povezavami in s sodelovanjem s tujimi centri naivne umetnosti odpira možnost, da slovenski ustvarjalci dobijo priložnost, da jih spoznajo tudi v tujini. S svojo zbirko tako predstavlja ambasadorja slovenske umetnosti in je nujen sogovornik k razvoju te pomembne veje izražanja, ki je neusahljiv vir navdiha pri razumevanju, do kam seže pomen človekovega ustvarjanja,« je še dejal in odprtje nove stalne postavitve pospremil z besedami: »Zbirka bo zaživela svoje novo življenje.«

Po oceni kustosinje trebanjske galerije Andrejke Vabič Nose je stalna razstava je v Trebnjem nastala z željo, da obiskovalcem predstavijo 50-letno tradicijo mednarodnih taborov likovnih samorastnikov, pester izbor motivov in tehnik ter izjemen obseg zbirke. Novo stalno postavitev, ki jo je pripravil strokovni svet trebanjske galerije, idejna zasnova pa je delo Vabič Nosetove, so zasnovali v več delih. V prvi del so umestili mednarodni tabor in galerijo, v drugem delu so dela razvrščena glede na geografski izvor umetnikov, zadnji del razstave pa predstavlja aktualna dela, ki so zbirko obogatila v zadnjem letu.

Novo stalno postavitev bodo v sklepnem delu letošnjega jubilejnega leta oplemenitili še z izdajo obsežnega kataloga galerijske zbirke s predstavitvijo vseh avtorjev in del, ki so jih podarili trebanjski zbirki. Sicer pa so sinoči v Trebnjem odprli tudi zadnjo letošnjo začasno razstavo NA+KLJUČ+JE ŠTIRIH ZGODB, ki omogočajo vpogled v aktualno samoraslo likovno produkcijo. V okviru začasne razstave bo do 11. februarja 2018 na ogled 22 del Boruta Hollanda, Sama, Darje Štefančič in Janeza Štrosa.

Sinočnji razstavi je slovesno odprl župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, dogodek pa je s kulturnim programom obogatila Glasbena šola Trebnje z Jasmino Metelko na oboi in mezzosopranistko Tino Brcar, ki ju je na klavirju spremljala Manca Kranjec Trček.

Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje


Andrejka Vabič Nose, kustosinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje