jasmina kandorfer Dobra karma

"Ljudi testiramo in uporabljamo intuicijo," je ...

Igor Kojić, Severina Svet24.si

Severina s tem zaprla usta dvomljivcem

20191025_150340 Reporter.si

Primer iz Celja: Kako ravnati, da v domu ...

koronavirus, slovenija Svet24.si

V torek 39 na novo okuženih, umrli sta dve osebi

sircelj Necenzurirano

Največje "luknje" v megu zakonu

4 Igor Jelen Iggy - foto osebni album Odkrito.si

»Zadnje tri tedne ni bilo nikakršnih opozoril«

delovna-akcija, družina-ržen Njena.si

Luksuz in revščina: So Rženovi pretentali POP TV?

Novice Novo mesto

Zdravilišča med prazniki dobro zasedena

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.12.2012 09:48

Slovenska zdravilišča so pred prazniki vse napore usmerila v pripravo pestrih programov, s katerimi bi privabila tako domače kot tuje goste.

"Očitno nam je dobro uspelo, saj so nekatera zdravilišča polno zasedena," je z zasedenostjo turističnih kapacitet v času praznikov zadovoljen direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer.

Turističnim delavcem gre letos na roko dejstvo, da praznični dnevi padejo na začetek tedna, zato so ponekod dobe bivanja daljše. Večina zdravilišč pa zasedenost za praznike primerja z lanskoletno. "To pomeni, da si kljub krizi ljudje še vzamejo čas za preživljanje najdaljšega dne v letu v zdraviliščih," je pojasnil Albauer.

Prijetno ga je presenetil predvsem odziv italijanskih gostov. Celo leto so namreč v zdraviliščih beležili precejšnji padec števila gostov iz Italije, v zadnjih dneh leta pa bodo te številke nekoliko izboljšali.

V Termah Čatež so kapacitete praktično polno zasedene, največ gostov pa se je odločilo za krajše programe. Poleg domačih pričakujejo veliko gostov iz Italije, Hrvaške in Srbije. Svoj prihod so napovedali tudi številni kampisti z avtodomom, praznične dni pa bodo v termah preživeli tudi številni enodnevni gostje.

V Šmarjeških Toplicah so hoteli podobno zasedeni kot prejšnje leto, kar pomeni, da je nekaj sob še na voljo. Opažajo, da je cena pomemben faktor, hkrati se povečuje število tistih, ki rezervirajo zadnji trenutek. V šmarjeških termah bo skoraj polovica gostov Slovencev, drugo polovico pa predstavljajo Nizozemci, Italijani, Rusi, pa tudi Švicarji, Hrvati, Avstrijci, Finci, Nemci in Srbi.

Veliko rezervacij bo tudi v Dolenjskih Toplicah potrjenih v zadnjem hipu. Glede na napovedi pa so lahko zadovoljni, saj bodo za praznike hoteli skoraj polno zasedeni. Med gosti prevladujejo Slovenci, tujci pa prevzemajo večji delež zadnji dan v letu. Gre predvsem za individualne italijanske in ruske goste.

Podobno bo tudi v Thermani Laško. Zasedenost čez božično-novoletne praznike sicer ocenjujejo kot dobro, mogoče pa je še najti nekaj prostih mest.

V Termah Olimia v času božiča beležijo približno 70-odstotno zasedenost, kar je enako kot preteklo leto. Približno 55 odstotkov je domačih gostov, sledijo pa italijanski, avstrijski in hrvaški. V času novoletnih praznikov kaže, da bodo kapacitete kmalu v celoti razprodane, kar 40 odstotkov pa bo italijanskih gostov.

Ob prehodu v novo leto v slovenskih zdraviliščih zamišljajo tudi o tem, kaj jim bo prineslo leto 2013. Še naprej bodo iskali nove priložnosti na tujih trgih, predvsem na tistih, ki so letos izkazali za najuspešneje, to so nemški, nizozemski in ruski, veliko priložnost pa vidijo tudi v Skandinaviji in arabskem svetu.

Hkrati bodo svojo ponudbo skušali približati tudi domačemu gostu. "Ob zmanjšani kupni moči bomo poudarjali zdravje kot vrednoto, za katero je smiselno nameniti sredstva za preventivo in zdravljenje," je dejal Altbauer.

Petra Hujs, Terme Čatež


Maja Bele, Terme Krka