Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Šmarješke Toplice

AVDIO&FOTO: Zdravnica v Šmarjeških Toplicah podala odstop

Piše: Dolenjski list/L.M.

Čas objave:
22.10.2018 09:31

V šmarješki občini so občani vznemirjeni ob novici, da bo njihova družinska zdravnica Irena Vester, dr. med. spec. druž., čez dobrega pol leta, predvidoma 31.marca prihodnje leto, prenehala z delom v njihovi zdravstveni postaji v Šmarjeti.

Ker ne najde skupnega jezika z občino, je sredi septembra podala pisni odstop od koncesijske pogodbe o izvajanju javne zdravstvene službe, kot navaja v javnem pismu občanom, zlasti zaradi prostorske stiske na obstoječi lokaciji, zaradi česar krši razne predpise in že dobiva tudi kazni inšpektorjev, problemov pa je več: poleg premajhnih prostorov in neustreznega prostora za referenčno ambulanto tudi visoka najemnina, vzdrževanje prostorov, itd. Občini je že predlagala tudi, da bi si zagotovila lastne in dovolj velike prostore kje drugje, a ni bilo posluha, pravi.

Občini očita tudi, da je prejela denar z države za ureditev prostora za ambulanto v mansardi občinske stavbe v Šmarjeti, a je ta denar porabila za svoje pisarne in pisarno županje.

Ker ne vidi drugega izhoda, je podala odstop. Kot pravi, ni pripravljena več prevzemati tveganja za paciente, ravno tako plačevati kazni. "Nimam želje iti drugam, od nikogar nič nočem, rada bi ostala tu in le normalno opravljala svoj poklic," pravi.

In kaj pravi druga stran?

Druga stran zgodbe je seveda drugačna. Županja Bernardka Krnc zatrjuje, da se je občina vseskozi trudila za reševanje problematike, odstopna izjava zdravnice in pismo občanom pa sta jih neprijetno presenetila. Misli, da ni naključje, da se to dogaja ravno v predvolilnem času.

Vse očitke z direktorjem občinske uprave Tomažem Ramovšem zanikata in zagotavljata, da so se vseskozi trudili, da bi se dogovorili. Občina je zdravnici zagotovila dodatne prostore za referenčno ambulanto in sicer v pritličju stavbe, ki ima vsa potrebna dovoljenja, »a za zdravnico je bil prostor sprejemljiv le, dokler ni bilo govora o najemnini. Potem aneksa k pogodbi ni hotela podpisati. Tudi v prihodnosti občina namerava urediti možnosti za prostorsko širjenje in dodatne prostore,« je povedala županja.

Ravno tako odločno zanika zdravničine očitke glede nenamenske rabe državnega denarja, "kar dokazuje pozitivno mnenje Računskega sodišča RS, inšpekcij in KPK, ki niso ugotovili nepravilnosti. 92 tisoč evrov denarja z ministrstva za zdravje je občina v celoti in popolnoma namenila za ureditev prostorov za delovanja zdravstva in zobozdravstva v Šmarjeti," pravi Krnčeva.

Ime novega zdravnika znano, a ga še ne želijo razkriti 
Sicer pa so na občini že poskrbeli za drugačno rešitev zdravstvene problematike, "kajti prekinitev koncesije ne sme vplivati na poslabšanje zdravstvene oskrbe občanov," pravi županja. Obvestili so Zavod za zdravstveno zavarovanje Novo mesto in pristojni javni zavod ter dobili zagotovila, da bo program družinske medicine na obstoječi lokaciji s 1. aprilom 2019 pripravljen izvajati ZD Novo mesto, ime zdravnika je znano, a ga še nočejo povedati, nobenih težav pa ne bo tudi s financiranjem programa. Druga lokacija ne pride v poštev, saj je sicer pod vprašanjem delovanje nadomestne lekarne v Šmarjeti.

Izjava županje Bernardke Krnc o ambulanti

Županja Občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc o zdravstvu v občini