reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana/Bela krajina/Posavje

Združenje občin vladi in državnemu zboru predlaga dodatno varovanje južne meje

Piše: STA

Čas objave:
27.03.2020 16:00

Združenje občin Slovenije je vlado in državni zbor pozvalo k čim boljšemu nadzoru na južni meji, da ne bodo obmejne občine "postale žep za okužene ilegalne migrante". Kot namreč ugotavljajo v združenju, imajo slovenski policisti največ težav pri vračanju prebežnikov na Hrvaško, saj jih lahko vrnejo samo s potrdilom o neokuženosti s koronavirusom.

"Če ne bo zagotovljeno povečano varovanje naše južne meje, se žal lahko zgodi, da bi se vsi napori, ki jih pristojni vlagajo v zajezitev širjenja okužb s korona virusom, izničili," je predsedstvo združenja občin ugotavljajo na današnji dopisni seji.

Na seji so sicer obravnavali še ukrepe za blažitev težav zaradi epidemije. "Nedvomno je epidemija globoko posegla v naša življenja, nas omejila v vseh pogledih, vendar bo vrnitev v stare tirnice nedvomno še težja, saj bomo vsi ponovno primorani zategovati pasove in občine ne bodo izvzete," so opozorili v sporočilu za javnost.

Da bi se na to kar najbolje pripravili, je združenje na vlado že naslovilo predlog nabora ukrepov za blažitev težav zaradi epidemije. Pristojne so s tem želeli vnaprej opozoriti na težave, s katerimi se bodo občine soočale v prihodnjih mesecih in letih.

Člani predsedstva združenja so tako predlagali, da se posebna pozornost nameni ohranitvi dejavnosti institucij, katerih ustanoviteljice so lokalne skupnosti, in to ne glede na pravno formalni status. Izpostavili so razvojne agencije, ljudske univerze in zavode s področja turizma ter kulture, saj so po oceni združenja pomembni akterji razvoja.

Predlagajo tudi, da se iz državnega proračuna krijejo dodatni stroški, ki jih imajo občine zaradi epidemije. Med njimi so na primer nadomestilo za čakanje na domu na področju predšolske vzgoje.

Prav tako pa je po mnenju združenja občin treba pospešiti izvajanje že odobrenih kohezijskih projektov in upravičencem s strani pristojnih ministrstev zagotoviti likvidnost s sprotnim financiranjem. Vladi so še predlagali, da v interventne ukrepe vključi dvig povprečnine, saj imajo občine bistveno povečane stroške poslovanja.