Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

britney spears Odkrito.si

Prvi mož Britney Spears v zaporu!

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Že diši po pomladi, kaj pa sneg?

Piše: STA

Čas objave:
19.02.2019 05:26

Čeprav je do koledarske pomladi še mesec dni, je ob visokih temperaturah v zraku že občutek, da smo zakorakali v pomlad. V nedeljo smo po podatkih Agencije RS za okolje zabeležili eno najbolj sončnih in najtoplejših februarskih nedelj. Izračuni večine svetovnih meteoroloških centrov kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja.

Že diši po pomladi.jpg
Že diši po pomladi
R.K.

Potem ko so v nedeljo v Ilirski Bistrici izmerili 20 stopinj Celzija, so temperature včeraj segale do 18 stopinj. Ponoči se ozračje sicer ohladi pod ledišče, a se čez dan zaradi sonca precej ogreje. Zaradi območja visokega zračnega tlaka bo tako še nekaj dni.

"V tednu dni, ki je pred nami, še vedno pričakujemo nadpovprečno visoke temperature, vendar bodo postopoma za kakšno stopinjo ali dve nižje, kot so bile na primer v nedeljo ali v ponedeljek. Razmeroma toplo in suho vreme se bo nadaljevalo do konca letošnjega februarja," je povedal meteorolog Brane Gregorčič.

Kronce.jpg
Kronce
R.K.

Letošnji februar je po njegovih besedah glede vremenskih značilnosti precej drugačen od lanskega, ko smo imeli pravo zimo s podpovprečnimi temperaturami in kar precej debelo snežno odejo. "Je bil pa lanski januar na nek način podoben letošnjemu februarju, torej topel in dokaj suh," je dodal.

Napovedi za pomlad sicer niso zanesljive, izračuni večine svetovnih centrov pa kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja, je še dejal Gregorčič.

Ker smo v območju, kjer so prodori hladnega zraka možni tudi marca in aprila, izjemoma celo v maju, možnost sneženja ostaja, ga je pa nemogoče napovedati za mesec ali dva vnaprej. "Nekaj let nazaj je snežilo 27. aprila, najbolj pozno sneženje pa smo zabeležili v drugi polovici maja - leta 1969.

Izjemno toplo je bilo tudi 18. februarja leta 1950, ko so na Vipavskem in Krasu namerili izjemno visoke temperature. V Ajdovščini se je ogrelo do 24 stopinj, na Kozini pa na 22 stopinj.