pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Ribnica

Že peta pletarsko lončarska šola v Ribnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.05.2016 19:52

Ob zaključku pete pletarsko lončarske šole v Rokodelskemu centru v Ribnici (trije letniki in projektna letnika), so po podelitvi diplom pripravili pregledno razstavo stvaritev izmed 470 različnih del. 48 slušateljev, od tega 22 lončarjev in 26 pletarjev, je od oktobra v več kot 450 urah ustvarjalo v obeh šolah. Na razstavi so tako prikazani vsi materiali in vsi postopki, ki so bili vključeni v izobraževalni proces.

Od leta 2012 raznoliko dejavnost v Rokodelskemu centru v Ribnici dopolnjuje tudi pletarsko lončarska šol , ki je postavljena tudi s pomočjo sredstev programa Leadar »Zapisana dediščina in rokodelska ustvarjalnost«. Obe dejavnosti sodita v zakladnico rokodelskega izročila, ki je sicer prikazana na stalni razstavi v Rokodelskem centru z naslovom v Korak s časom, in se razprostira na suhorobarskem območju lokalnih skupnostih Ribnica, Kočevje, Sodražica, Loški Potok, Bloke, Dobrepolje in Velike Lašče. Odziv v šolo je presegel pričakovanja, je poudarila vodja šole Katja Žagar.

»Vsi, ki so zaključili tretji ali projektni letnik, se lahko prijavijo na nacionalno poklicno kvalifikacijo za pletarja ali lončarja. NPK lončar bodo izvajali v centru DUO Veržej, NPK pletar pa v zadrugi Pomelaj, terminsko pa po dogovoru z nami, odvisno od interesa, » je še dejala Katja Žagar. Mentorji v pletarski šoli so bili :Janko Marinč,Jože Belaj,Franc Žuk,Danica Benčina,Aleša Čampa ,Jani Jakob,Vilim Bitorajc,Janez Mesarič in Ivan Veselič.


Lončarske veščine so poučevali: Brigita Mestek,Janez Bojc, Janez Pogorelec,Jakob Nosan in Slavica Cvetek.

Vodja lončarske šole Katja Žagar o šoli