jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rtv carl foto MJP Svet24.si

Eugenija Carl se je zahvalila Vidi za pomoč

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

navas kostarika japonska Ekipa24.si

Japonci senzacionalno zrušili Nemce, zdaj pa tale...

diana Odkrito.si

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje ...

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

Novice Novo mesto

Žeja je že znak dehidracije

Piše: STA

Čas objave:
27.06.2020 14:00

Za primerno hidracijo moramo skrbeti v vseh letnih časih, še posebej pa poleti, ko je bolj toplo. Že manjša izguba telesnih tekočin lahko bistveno vpliva na zmanjšanje telesnih in duševnih sposobnosti, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Priporočljivo je, da pijemo tekočino enakomerno čez cel dan, vsaj liter in pol, in sicer vodo iz pipe.

Z vnosom tekočine lahko najhitreje in najbolj učinkovito vplivamo na svoje počutje. Neugodni vplivi dehidracije na počutje, delovanje in kakovost življenja so številni in močno izraženi, še posebej pri starejših. Zadosten vnos tekočine je zato eden izmed ključnih dejavnikov dobrega počutja, zato mu je treba nameniti posebno pozornost, so zapisali v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Glavni znaki dehididracije so lahko (močna) žeja, suha usta in druge sluznice, razpokane ustnice, zmanjšana tvorba in temnejša barva urina, omotica, utrujenost, glavobol in zaprtost, nenaden padec telesne mase, pri hujši dehidraciji pa tudi zmedenost, padec krvnega tlaka in pospešeno bitje srca. Dehidracija poveča možnost za pregrevanje organizma, nevarne padce, ledvične kamne in vnetja sečil, so zapisali v sporočilu za javnost.

Telo namreč vsakodnevno izgublja velike količine vode preko znojenja, urina, blata in izdihanega zraka. Z zmerno telesno dejavnostjo lahko dnevno izgubimo nekaj več kot dva litra vode, zato je pomembno, da jo v zadostnih količinah nadomeščamo. V povprečju je približno 55 odstotkov vnesemo s tekočino, 33 odstotkov z živili, preostanek pa nam je zagotovi telo.

Priporočljivo je, da spijemo vsaj liter in pol enakomerno čez cel dan, in ne le takrat, ko imamo občutek, da smo žejni. Takrat smo že blago dehidrirani. Najboljša izbira je voda iz pipe, saj imamo eno izmed najbolj kakovostnih pitnih vod v Evropi, svetujejo v ZPS. S pitjem takšne vode prispevamo tudi k manjši količini odpadkov in ohranjamo naravne vire. Dobre izbire so tudi nesladkan čaj, nesladkani kompoti in mineralna voda.

Starejši žeje pogosto ne občutijo, zato morajo toliko več pozornosti nameniti zadostnemu vnosu tekočine. Priporočajo pitje tekočine po požirkih. Tako bo tudi potreba po odvajanju vode manj pogosta.

Če je vnos tekočine (veliko) nižji od priporočil, svetujejo, da se vnos povečuje počasi. Tako se bo telo nanj privadilo. Raziskave kažejo, da spremembe prehranskih navad ohranjamo dlje časa, če jih naredimo postopno, so še navedli v zvezi.