Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matej zemljic_fofo saso svigelj (2) Njena.si

Skrito v raju: Takšni ljudje so ljubi Mateju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Želijo dodatno uro tedensko za likovnost

Piše: Maja Mlakar prof.lik.ped.

Čas objave:
07.01.2020 08:07

Izletniško kolonijo mladih likovnikov v sodelovanju z Zavodom Novo mesto in novomeško izpostavo JSKD pripravlja skupina likovnih pedagogov Dolenjske. Odprtje razstave bo v sredo, 8. januarja 2020, ob 18. uri v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine. Gre za že 5. likovno izletniško kolonijo učencev šol na Dolenjskem.S to razstavo želijo likovni pedagogi na šolah in učenci spodbudit javnost v razmislek in kritično razmišljanje o pomenu likovne umetnosti v šolah, in tako posledično v vsakdanjem življenju.

Likovnost se pojavlja na vseh področjih življenja: od tega kako nam pristajajo nove kavbojke, kako se urediti za službo, kakšno hišo bomo sezidali in razmislili o barvi fasade, da se bo zlila z arhitekturno krajino prostora, od postavitve nove dnevne sobe do urejanja domače delavnice.

Kljub temu, da je likovnost še kako pomembna, so jo v devetletki izrinili iz šolskih predmetnikov in je ostala samo še ena ura tedensko. Ponavadi je učencev pri pouku tudi do 27. Matematični račun: 45 minut + 27 učencev v razredu= +razlaga+razdelitev pripomočkov+pospravljanje (en učitelj) ne govori v prid umetnosti v prihodnosti...

Pozivajo, da se uredi delitev razreda, kot je to že urejeno pri gospodinjstvu, športu in tehniki.

Želijo nazaj dodatno uro tedensko, da lahko učenci razvijajo svoje veščine, finomotoriko, vztrajnost, kreativno razmišljanje, osredotočenost in da lahko v miru razmislijo in so kreativni pri svojem delu.