mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto/Brežice

Želijo urediti še dve nadstandardni sobi

Piše: STA

Čas objave:
10.01.2022 11:53

Novomeška porodnišnica je lani zabeležila več porodov kot leto prej, za letošnje leto pa načrtujejo nove naložbe v razvoj porodnišnice.

V novomeški regijski bolnišnici se je ob 1329 porodih lani rodilo 1338 otrok, devetkrat pa sta se rodila dvojčka. Predlansko število porodov so presegli za 81. Letos so imeli do petka 20 porodov, sicer pa število porodov zadnja leta raste, so v Splošni bolnišnici Novo mesto pojasnili za STA.

V razvoj porodnišnice sicer v novomeški bolnišnici v zadnjih nekaj letih aktivno vlagajo. Lani so prenovili vse prostore porodnega bloka in jih v določeni meri opremili z novejšo sodobno opremo. Na porodniškem oddelku so uredili tudi neonatalno ambulanto, katere čakalnico so zasnovali tako, da je prijazna dojenju, so dodali.

Letos načrtujejo posodobitev preostalih prostorov porodniškega in ginekološkega oddelka. Želijo urediti še dve dodatni nadstandardni sobi za nosečnice oz. otročnice. Čeprav imajo zdaj zanje na voljo pet sob in en apartma, namreč ugotavljajo, da so želje in potrebe po takšnem bivanju vedno večje, so pojasnili.

Glede kadra so navedli, da imajo zdravnikov specialistov ginekologije in porodništva za zdaj dovolj, prav tako diplomiranih babic in diplomiranih medicinskih sester.



Primanjkuje jim srednjih medicinskih sester, česar sicer nosečnice, porodnice in otročnice ne občutijo, saj priskoči na pomoč preostali negovalni kader z nekoliko več dela. Poleg tega del obveznosti srednjih medicinskih sester večkrat prevzamejo diplomirane babice ali diplomirane medicinske sestre, so dodali. Opozorili so še, da je bolnišnični negovalni kader zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester in epidemije covida-19 precej obremenjen.

Da bi omejili okužbe, so sicer v porodnišnici uredili t. i. covidno enoto v porodnem bloku in tudi covidno enoto na ginekološkem oddelku. Zdravstvena oskrba varovank pred, med ali po porodu je zagotovljena po vseh predpisanih merilih, so zagotovili.

Za zdaj karanten v takšnem obsegu, da bi vplivale na delovni proces, nimajo, saj rednega bolnišničnega programa ne izvajajo v celoti. V primeru povečanega števila karanten in odsotnosti kadra bodo redni program krčili in kader prerazporejal na kritična delovišča, so še navedli v Splošni bolnišnici Novo mesto.