Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

Žive vode in pravljice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.01.2016 06:49

V novomeški Knjižnici Mirana Jarca danes pripravljajo uro pravljic in seminar dr. Iztoka Ostana z naslovom Žive vode.

Ura pravljic ob 17. uri

Iščem, iščem novo zgodbo: dogodivščina!

Najdem igro in zabavo in - prijatelja!

Na urici pravljic boste lahko prisluhnili zgodbi bratov Grimm: Bremenski mestni godci.
Štirim prijateljem: oslu, psu, mački in petelinu, se na kmetiji slabo piše. So stari in za nobeno rabo. Ko izvedo, da bodo končali pod nožem, zbežijo. Namenijo se v Bremen, kjer si bodo denar služili kot mestni godci. Toda usoda jim do živeža in strehe nad glavo pomaga že prej … Ko sredi gozda naletijo na kočico z roparji in njihovim plenom, skočijo eden na drugega in v en glas zarigajo, zalajajo, zamijavkajo in zakikirikajo, da se razbojniki prestrašeni razbežijo. Štirje prijatelji so res betežni, a skupaj zmorejo še marsikaj.

V svet prijateljstva pa nas bodo popeljali še Franc Kokot, Jani Miško in Bajs Koritko, ki so si za kurnikom, pri sodu za deževnico prisegli večno prijateljstvo.

Če vam je znana zgodba o Bremenskih mestnih godcih všeč, se lahko 21. januarja v Kulturnem centru Janeza Trdine udeležite živahnega glasbeno-lutkovnega popotovanja, polnega ugank in znanih slovenskih pesmi.
Znana ljudska pravljica o bremenskih godcih je bila uveljavljenemu lutkovnemu ustvarjalcu Matiji Solcetu izhodišče za živahno in prijazno glasbeno-lutkovno predstavo.


Štiri živali se, tako kot v znani pravljici, odpravijo na pot in v mestu presenetijo ljudi s svojo glasbo. Otroci sodelujejo tako pri potovanju, ker lesene lutke zapustijo oder in stopijo med gledalce, kot pri koncertu, ko otroci z njimi zapojejo. Občinstvo sedi kar na odru, zato lahko otroci opazujejo gledališče tudi s te, manj običajne, a prav tako zanimive strani.

Seminar dr. Iztoka Ostana - Žive vode ob 17. uri

Himalajska dolina Hunza je znana po številnih čilih stoletnikih. Njihova pitna ledeniška voda ima take lastnosti kot voda v živih organizmih. Je živa. Podobna ji je voda v svežih sokovih. Znanstveniki so uspeli narediti minerale, ki poustvarijo Hunza vodo.

Doc. dr. Iztok Ostan z Univerze v Ljubljani ima osebne izkušnje z njo od leta 1998. Ob uživanju take vode si je uspel ponovno pridobiti načeto zdravje. Na seminarju bo predstavil osnovne značilnosti živih vod zlasti z vidika razstrupljanja. V drugem delu bo obravnaval različne lastnosti posameznih vrst živih vod: sveže stisnjenih zelenjavnih in sadnih sokov, izjemno krepilnega soka pšeničnih bilk ter Hunza vode.

Predstavljena bo njena poustvaritev z mineralnim prahom FHES dr. Patricka Flanagana.

Seminar je organiziran ob izidu nove knjige dr. Ostana Žive vode (Ara).