gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Zmanjšali bodo porabo energije

Piše: R.K.

Čas objave:
11.03.2022 08:45

Skupna občinska uprava občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje (SOU 5G) je v sodelovanju z občinama Kamnik in Log - Dragomer ter Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem iz Bruslja (SBRA) pripravila zmagoviti naložbeni koncept in bila z njim uspešna na t.i. “European city facility (EUCF)” razpisu, ki v obliki nepovratnih sredstev financira storitve in dejavnosti v podporo razvoju naložbenih konceptov, kot so študije izvedljivosti, tržne analize, analize deležnikov, pravne, ekonomske in finančne analize, analize tveganj in podobne podporne naloge.

Izmed 166 prijavljenih naložbenih konceptov iz cele Evrope je bilo izbranih 69 najboljših in naš je eden izmed njih.

Načrtovani ukrepi in aktivnosti bodo namenjeni predvsem zmanjševanju porabe energije in emisij toplogrednih plinov, zagotavljanju požarne varnosti, optimizaciji javne razsvetljave in izboljšanju prometne varnosti. Predvidena so tudi nova delovna mesta, ki bodo ustvarjena predvsem v regionalnem gradbenem sektorju in znotraj podjetij, ki so ponudniki energetskih storitev. Prav tako se z investicijskim konceptom želi uporabnikom javnih stavb zagotoviti večje udobje in izboljšane delovne pogoje, za lastnike stavb doseči nižje obratovalne in vzdrževalne stroške, ponudniki energetskih storitev bodo lahko izvajali alternativne finančne in izvedbene storitve, komunalna podjetja pa bodo delovala z optimizirano opremo.

Investicijski ukrepi v trajnostno energijo pa ne bodo imeli predvidenega učinka, če se hkrati ne bodo obravnavale tudi vedenjske spremembe, ki bi motivirale uporabnike za učinkovitejšo rabo toplotne energije. Zato je v procesu razvoja naložbenega koncepta izjemnega pomena tudi sodelovanje deležnikov in državljanov. Skupna občinska uprava 5G bo tako s tem namenom organizirala niz delavnic, ki bodo udeležencem zagotavljale bazo znanja, priložnost za povratne informacije ter možnost za razširjanje rezultatov in drugih uporabnih informacij.

Še nekaj podatkov v številkah:
Pričakovani prihranki energije: 3,923 GWh/leto;
Pričakovana proizvodnja obnovljive energije: 4,757 GWh/leto.
Ukrepi trajnostne energije bodo povzročili zmanjšanje emisij CO2:

Energetska učinkovitost v javnih stavbah: 591,41 t CO2 eq/leto;
Solarna PV namestitev: 1.247,13 t CO2 eq/leto;
Zamenjava fosilnih kotlov: 455,58 t CO2 eq/leto;
Optimizacija javne razsvetljave: 63,6 t CO2 eq/leto.

Občine ter lokalni javni subjekti, ki združujejo občine, imajo ogromen potencial za izgradnjo celovitih naložbenih programov v trajnostno energijo in lahko igrajo ključno vlogo pri združevanju manjših projektov v večje naložbene portfelje in pri mobilizaciji znatnih finančnih virov za spodbujanje energetskega prehoda v Evropi.

Eno redkih več občinskih partnerskih sodelovanj v Sloveniji, predvsem na področju trajnostne energije, pa predstavlja prav pričujoči projekt.

Z uspešnim sodelovanjem in aktivnim razširjanjem ter promoviranjem uporabljenih metod, rezultatov in učinkov bo lahko ta projekt služil tudi kot odlična praksa ter kot koncept oziroma vodilo za vsa prihodnja občinska partnerska sodelovanja v regiji. Tisto, kar bo v osnovi podprlo ponovljivost in nadgradnjo projekta je, da bodo vsi rezultati javno dostopni na spletu. S tem bo lahko vsak zainteresirani dostopal do gradiva, ga prilagodil svojemu kontekstu in ga uporabil za nove projekte.

Rešitve tega investicijskega koncepta so primerljive s trajnostnimi energetskimi rešitvami drugje v Evropi. Potencial za prenos na druge regije obstaja, saj bi tehnične rešitve in inovativno financiranje, ki se izvaja tukaj, lahko enostavno ponovili (tudi prek drugih programov EU) v bližnjih regijah.