Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Ljubljana/Novo mesto

FOTO: Znani najboljši mladi naravoslovci v državi

Piše: A.S.

Čas objave:
07.02.2019 10:21

Najboljših šest srednješolskih naravoslovcev z državnega tekmovanja bo potovalo na evropsko naravoslovno olimpijado EUSO, ki bo potekala maja na Portugalskem.

Tekmovanje v naravoslovju.jpg
Tekmovanje v naravoslovju
Foto: ZOTKS

Na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo se je v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zaključilo 7. državno tekmovanje iz znanja naravoslovja, ki je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Za zlata in srebrna priznanja se je v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 86 dijakinj in dijakov iz cele Slovenije.

Skupna zmagovalka, ki je pokazal največ znanja na vseh treh področjih naravoslovja, je postala Tjaša Sušnik z Gimnazije Kranj. Letos je na državnem tekmovanju ZOTKS skupno podelila 13 zlatih in 25 srebrnih priznanj.

Na 7. državno tekmovanje se je uspelo uvrstiti 100 dijakinjam in dijakom iz vse Slovenije, ki so si mesto na državnem tekmovanju prislužili na šolskih tekmovanjih. Ta so potekala v drugi polovici novembra 2018, udeležilo pa se jih je 577 srednješolcev iz 32 srednjih šol. Med njimi je 171 tekmovalcev osvojilo bronasto priznanje.

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na 17. evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Ta bo potekala od 4. do 11. maja 2019 v Almadi na Portugalskem. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve ekipi, sestavljeni iz treh dijakov in dijakinj. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike.

Lani v Ljubljani naši dijaki zelo uspešno povezovali znanost
Lani je pod geslom Povezujemo znanost evropska naravoslovna olimpijada potekala v Ljubljani. V okviru 52 ekip iz 25 držav Evropske unije je sodelovalo 156 mladih znanstvenikov, starih do 16 let. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Gašper Košir in Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj ter Luka Hadl z Gimnazije Novo mesto, je prejela zlato medaljo in v konkurenci 52 ekip zasedla odlično tretje mesto. Druga slovenska ekipa v sestavi Ane Mete Dolinar, Gregorja Gajiča in Vladimirja Smrkolja z Gimnazije Bežigrad je osvojila srebrno medaljo in dosegla skupno 20. mesto.

Tekmovanje EUSO poteka od leta 2003, Slovenija pa se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007. Od leta 2012 sodelujoče slovenske ekipe sestavljajo najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki vsako leto poteka pod okriljem ZOTKS. Slovenija bo s svojimi tekmovalci letos na olimpijadi sodelovala že trinajstič. Do sedaj so slovenske ekipe na evropski naravoslovni olimpijadi osvojile 14 bronastih, osem srebrnih in dve zlati odličji.

Na 17. naravoslovno olimpijado The European Union Science Olympiad (EUSO) se je med drugim uvrstil tudi Jernej Birk z Gimnazije Novo mesto, pod mentorstvom Janje Pust.