Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

FOTO: Znani zmagovalci prvega Podjetniškega vikenda za mlade

Piše: Podjetniški inkubator Bela krajina

Čas objave:
15.10.2019 08:47

V Črnomlju se je minuli vikend zaključil prvi Podjetniški vikend za mlade. Potekal je v sklopu projekta »Mladim se dogaja«, ki ga financira agencija Spirit Slovenija.

Tokratni dogodek je bil plod sodelovanja med belokranjskimi šolami in Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina (v nadaljevanju PI Bela krajina), ki je pobudnik sodelovanja v projektu in organizator dogodka.

Na poziv za sodelovanje so se odzvale Srednja šola Črnomelj kot nosilec konzorcija, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Loka Črnomelj in OŠ Belokranjskega odreda Semič. Vsi sodelujoči so skupaj s PI Bela krajina oddali prijavo na razpis in tako prejeli sredstva za izvedbo podjetniškega vikenda in podjetniških krožkov.

Dogodka se je udeležilo 40 mladih iz omenjenih šol, ki so združili glave v 6 skupinah. Po začetnem podjetniškem usposabljanju so mladi pod mentorstvom strokovnjakov reševali probleme z razvijanjem podjetniških idej, preverjali potencial ideje na terenu ter na finalu v boju za nazive in nagrade izdelali pitche ter izvedli 3-minutne predstavitve idej in odgovarjali na vprašanja komisije.

Člani komisije, ki je določila zmagovalce po kategorijah, so bili: Samo Kavčič (direktor JP Komunala Črnomelj), Rok Šprogar (član inkubatorja, samostojni podjetnik) in Darjan Zlobec (član inkubatorja, samostojni podjetnik).

Nagrado za »Naj podjetniško idejo« je prejela ekipa »DBS lističi«, ki so jo sestavljali Lara Žohar, Domen Tomc, Bor Rjavec, Kristjan Kofalt in Franc Absec. »Dip it before you sip it« lističi so namenjeni indikaciji 3 najpogostejših drog v pijačah. Z inovacijo želijo mladi podjetniki rešiti problem posilstev in zlorab, ki so posledica podtaknjenih drog v pijačah. Lara Žohar, ki je idejo pred komisijo predstavila, je prejela tudi nagrado »Najboljša predstavitev«.


»Najbolj inovativna ideja« je postala ideja »Magnetic Zip«. Magnetic Zip je magnetna zadrga, namenjena osebam s težavami pri zapenjanju z navadno zadrgo kot so invalidi, starejše osebe, otroci ... Ekipo so sestavljali Andraž Plut, Klemen Rožič Šoštar, Luka Filak, Daša Planinc, Maj Adlešič, Vito Štrucelj in Luka Filak.

Naziv za »Najbolj družbeno koristno idejo« je prejela ekipa z inovacijo »Smart Basket«. Gre za pametni koš, ki s pomočjo senzorja prepozna odpadek in ga pravilno sortira. Ekipo so sestavljali Simon Simčič, Jan Malerič, Žak Kump, Gal Kobe, Luka Prpoš, Vik Rozman in Lenart Rogelj.

Delo učencev in dijakov so podprli tudi mentorji dogodka in projekta. Sodelovali so Matija Goljar, Tjaša Ban, Aljaž Osetič in Peter Bruner kot zunanji mentorji, Kristian Asani, Alenka Tomašič in Mojca Šikonja kot mentorji iz PI Bela krajina, ter kot mentorji iz šol Darjan Grudnik in Urška Petric iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj, Tomaž Grdešič in Sonja Malnarič iz OŠ Loka Črnomelj, Vlasta Henigsman in Darja Bremec iz OŠ Belokranjskega odreda Semič, ter Anica Želježnjak in Brigita Grahek Šolar iz SŠ Črnomelj.


Kristian Asani iz PI Bela krajina je ob zaključku prvega tovrstnega vikenda v Beli krajini strnil misli: »Zelo sem vesel, da smo že prvo leto v projekt uspeli vključiti 4 belokranjske šole in kar 40 mladih, ki so bili po napornem šolskem tednu pripravljeni »žrtvovati« še 2 soboti za podjetniško usposabljanje oz. razvijanje lastnih idej. Užitek je bilo gledati mlade, kako zagnano delajo na projektih! Gre za generacijo, pred katero je nepredvidljiva prihodnost, in ki bo v svoji karieri zamenjala več kot 10 delovnih mest. Razvijanje podjetniških kompetenc je zato ključnega pomena za njihovo boljšo prihodnost.«

PI Bela krajina je kot cilj v bližnji prihodnosti začrtal sodelovanje najboljših ekip na vseslovenskem podjetniškem tekmovanju za mlade POPRI. Dolgoročni cilj pa je vključitev vseh belokranjskih šol v projekt in izvajanje podjetniških vsebin v šolah ter vzpostavitev zgodnje povezave s PI Bela krajina, kar bo glede na tokratni odziv in željo po sodelovanju mladih tudi možno uresničiti.