profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

sdv-udba Necenzurirano

Strašijo nas z Udbo, sami pa so izumili tajno ...

MAGAZIN-LJERKA BIZILJ-pl Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

bogatinov Ekipa24.si

Znana je kazen za Oliverja Bogatinova zaradi ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Krško

Župan Mestne občine Krško Kerin dosegel dogovor o sodelovanju v občinskem svetu

Piše: STA

Čas objave:
27.01.2023 07:58

Novi župan Mestne občine Krško Janez Kerin in lista Modra smer, katere kandidat je bil na jesenskih županskih volitvah, sta s svetniškima skupina SDS in Gibanje Svoboda dosegla dogovora o sodelovanju v občinskem svetu. S tem sta si v 30-članskem občinskem svetu zagotovila polovico glasov, računata tudi na glasove nekaterih drugih list.

Na podporo računata predvsem pri za občino in občane koristnih projektih ter naložbah, je Kerin medijem povedal pred drevišnjo redno sejo občinskega sveta.

Imenoval bo tudi dva nepoklicna podžupana, ki bosta položaja prevzela 1. februarja. Za vršilko dolžnosti direktorice občinske uprave je 1. januarja za pol leta imenoval Ajdo Štrucl, je dodal.

Sporazum o sodelovanju v občinskem svetu je sicer že podpisal s svetniško skupino SDS, s svetniško listo Gibanje Svoboda pa so še "v fazi podpisovanja", je še pojasnil Kerin.


Svetniška lista Gibanje Svoboda bo sicer Kerinu in Modri smeri, ki ima v krškem občinskem svetu štiri mandate, zagotovila šest glasov, svetniška lista SDS pa še pet glasov.

Največ oz. šest mest v 30-članskem občinskem svetu Mestne občine Krško je sicer na jesenskih lokalnih volitvah pripadlo Gibanju Svoboda. SDS je ohranila pet svetniških mest, enako število jih je dobila SLS, ki je imela v prejšnjem mandatu 11 svetniških mest.

Listi v drugem krogu poraženega županskega kandidata Dušana Šiška (Lista Dušana Šiška - energično za Krško) so pripadla štiri mesta in enako število listi Modra smer, ki je podprla novoizvoljenega župana Kerina. SD, ki je imela tri, ima po novem dve mesti. Po en mandat sta ohranila DeSUS in NSi. Po eno svetniško mesto je še pripadlo Obrtno-podjetniški listi in predstavniku romske skupnosti.

Novinci v sestavi krškega občinskega sveta so Gibanje Svoboda, Lista Dušana Šiška - energično za Krško, lista Modra smer in Obrtno-podjetniška lista. V novi sestavi ni več SNS, SMC, Levice, Dobre države in Stranke za razvoj občin in krajev.