Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

Kyrie Irving Svet24.si

Zvezdnik Kyrie Irving o soigralcu Dončiću z ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Kranjec Roglič Ekipa24.si

Robert Kranjec proti Primožu Rogliču?! Slovenska...

Boris Cavazza (1) Njena.si

Sin Borisa Cavazze in Oriane Girotto do vloge v ...

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Novo mesto

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije s paketom zakonskih sprememb za reševanje romskih vprašanj

Piše: STA

Čas objave:
24.10.2022 16:50

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so na DZ naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj. Z njo želijo po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija zaščititi predvsem otroke, ki v romskih naseljih nimajo nobene perspektive. Pobudo so pozdravili tudi trije poslanci iz vrst Gibanja Svoboda, SD in NSi.

Romska problematika v jugovzhodni Sloveniji se je to poletje izrazito poslabšala, občine so izčrpale možnosti za njeno reševanje, zato je nujen čimprejšnji sistemski pristop države, med drugim s spremembami zakonodaje, je bilo slišati na današnji predstavitvi pobude 11 občin v Novem mestu.

Po besedah novomeškega župana Macedonija predlagajo spremembe petih zakonov s področij, ki zadevajo romska vprašanja, s poudarkom za zaščiti romskih otrok. To so zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakon o urejanju trga dela, zakon o varstvu javnega reda in miru ter zakon o voznikih.

S spremembami prvega predlagajo, da bi se otroški dodatek v primerih, ko starši otroka po 15. letu ne vključijo v nadaljnje šolanje, zmanjšal za tretjino, ki je zdaj namenjena izobraževanju. S spremembami zakona o socialnovarstvenih prejemkih predlagajo, da se v primeru, da otrok ne obiskuje osnovne šole in da imajo starši zapadli dolg do javnih institucij, denarna socialna pomoč izplačuje v naravi. "Gre namreč za to, da danes, če si prejemnik denarne socialne pomoči in nimaš premoženja in si povzročil prekršek, zate ne velja nobena kazen, saj iz denarne socialne pomoči ni mogoče izterjati prekrškovne globe," je predlog pojasnil Macedoni.

S spremembami zakona o trgu dela želijo predlagatelji spodbuditi interes za vključevanje v delo tistih, ki imajo status brezposelne osebe. Predlagajo ureditev, po kateri se lahko nekoga napoti na delo "brez nekih ovir, in da se poenostavi izbris iz evidence brezposelnih". Hkrati predlagajo, da se javna dela na področju ranljivih skupin z dveh podaljša na štiri leta. "Imeli smo primer, ko so bili v javna dela vključeni tudi Romi, vendar nato ni prišlo do zaposlitve. Zato je škoda, da nekdo, ki je pripravljen delati, ne bi preko javnih del lahko delal še nekaj časa," je pojasnil Macedoni.


S predlaganimi spremembami zakona o varstvu javnega reda in miru želijo zaostriti sankcije za streljanje z orožjem zunaj za to namenjenih prostorov, s spremembami zakona o voznikih pa določiti, da sta za pristop k opravljanju vozniškega izpita nujna devetletno obiskovanje osnovne šole in zaključen sedmi razred.

Po besedah Macedonija predlogi niso nič novega, saj so nekateri nastali v strokovnih službah ministrstev, preverjeni so bili tudi z vidika evropske zakonodaje, a v preteklosti zaradi pomanjkanja politične volje v DZ niso dobili podpore.

Predlagatelji so prepričani, da gre za tako pomembno temo, da bi morale predloge posvojiti in v DZ vložiti vse poslanske skupine. Če do vložitve ne bo prišlo, pa jim kot možnost ostane zbiranje podpisov.

Na predstavitvi so sicer predloge pozdravili in posredno podprli vsi trije navzoči poslanci - Jožica Derganc (Gibanje Svoboda), Predrag Baković (SD) in Vida Čadonič Špelič (NSi).

Navzoči župani občin Novo mesto, Brežice, Škocjan, Semič, Metlika, Črnomelj, Ribnica, Trebnje in Šentjernej, manjkala sta le župana Kočevja in Krškega, ki pa pobudo podpirata, so opozorili tudi, da je nujno, da čim prej začne delovati komisija za reševanje romskih vprašanj po zgledu komisije, ki je delovala v prejšnjem mandatu. "Problematiko je treba začeti reševati čim prej, sicer bo postala neobvladljiva," je opozoril brežiški župan Ivan Molan.