Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
18.04.2023 12:34

Predstavniki Komunale Novo mesto in župani osmih dolenjskih občin ustanoviteljic so predstavili razloge in obseg za predlog sprememb cen komunalnih storitev, ki naj bi se v skladu z že usklajenimi predlogi posameznih občin dvignile za 12 do 20 odstotkov. Končni dejanski dvigi bodo odvisni tudi od občinskih subvencij. Več izveste v nadaljevanju oddaje.

V primeru štiričlanske družine bi bil znesek na položnicah Komunale občanov v vseh osmih občinah višji za pet do sedem evrov. V Mestni občini Novo mesto, kjer bo predlog novih cen komunalnih storitev obravnaval občinski svet na prihodnji seji, je dvig cen ob upoštevanju občinske subvencije predviden za približno šest evrov oz. za 10 odstotkov glede na sedanje cene. Tudi nove cene komunalnih storitev so med najnižjimi v primerjavi z ostalimi mestnimi občinami. Na podražitev vplivajo dvig cen energentov, materiala, stroškov in podražitev izvedbe projektov prenove ter posodobitve komunalne oziroma predvsem vodovodne infrastrukture v zadnjih letih.

Gre za podražitev komunalnih storitev v občinah ustanoviteljicah Komunale Novo mesto oz. v novomeški občini in v občinah Šmarješke Toplice, Šentjernej, Mirna Peč, Žužemberk in Straža. V občinah Škocjan in Dolenjske Toplice so tamkajšnji svetniki podražitve že potrdili.

Župan Gregor Macedoni je na predstavitvi opozoril na prepozno vzpostavitev določenih državnih mehanizmov in ukrepov za omilitev omenjenih težav, ki jih je država sprejela šele tik pred koncem lanskega leta, pri čemer pa ni ustrezno upoštevala vpliva cen komunalnih storitev na vsakodnevne stroške vseh državljanov. Tovrsten ukrep bi bila tudi opredelitev komunalnih podjetji kot prednostne skupine za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev pri izgradnji samooskrbnih energetskih rešitev (kot so sončne elektrarne), saj bi s tem z vloženimi sredstvi naredili največji učinek za najširši krog državljanov.

Novo mesto, moje mesto, 18.4.2023