900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
16.05.2023 12:48

V tokratni oddaji govorimo o tem, da je novomeški župan Gregor Macedoni ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja v telefonskem pogovoru opozoril na na problematiko številnih streljanj na prostem in nelegalnega posedovanja orožja.

Ob zadnjih strelskih dogodkih v Srbiji in s tem povezanih sprejetih varnostnih ukrepih v Sloveniji je župan Gregor Macedoni v telefonskem razgovoru z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem opozoril, da se v zadnjih letih na območju Novega mesta in Dolenjske izrazito poslabšuje problematika streljanja na prostem in nelegalnega posedovanja orožja. Zakonodaja na tem področju ne zagotavlja učinkovitosti ukrepanja, ki se v praksi kaže predvsem v količini nelegalnega orožja in nekaznovanju posedovanja lahkega orožja ter streljanj na prostem.

Kot je poudaril župan Gregor Macedoni, problematiko izkazujejo številna streljanja na prostem, ki so še posebej izrazita v okolici romskih naselij in ki jih morajo v posmeh pravni državi v 21. stoletju prenašati prebivalci širše okolice, ki ob tem pobirajo naboje na svojih dvoriščih in strehah. Številne prijave, obravnavani primeri streljanja in zaplenjeni kosi orožja dokazujejo, da gre za sistemski problem in ne zgolj posamična odklonilna dejanja. Veliko nelegalnega orožja je kupljenega iz sredstev socialnih transferjev in otroških dodatkov. Ker gre za namenski javni denar, omenjene zlorabe izkazujejo neučinkovito državno socialno in družinsko politiko, ki je država ne zna ustrezno nadzorovati in zagotavljati, da bi bili socialni in družinski transferji porabljeni za namen, zaradi katerega so izplačani. Župan in minister sta se strinjala, da je potrebno tej problematiki v luči zadnjih dogodkov posvetiti posebno pozornost in se dogovorila za delovno srečanje v čim krajšem času, na katerem bodo prisotni tudi predstavniki Policije.

Celotna oddaja je pripeta kot zvočna datoteka.

Moje mesto - moje mesto, 16.5.2023