golob jansa xx Svet24.si

Takšen je odziv Roberta Goloba na nagajanje SDS

Matej Periš Svet24.si

Oče pogrešanega 27-letnika: "Matej je svojo ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Sanela kot dekle žrtev ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
25.01.2022 12:35

V Mestni občini Novo mesto se vedno dogaja kaj novega. Tokrat smo obiskali Grad Grm, v katerem delujeta novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in enota za Dolenjsko in Belo krajino Zgodovinskega arhiva Ljubljana.

V prihodnjih petih letih načrtujejo temeljito energetsko prenovo. Lastnica grmskega gradu je država, ministrstvo za kulturo pa je za omenjeno energetsko prenovo približno štiri milijone evrov rezerviralo iz tako imenovanega sklada za okrevanje, je povedal vodja novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Dušan Štepec. Opozoril je, da bo za temeljito prenovo gradu, ki jo načrtujejo za obdobje prihodnjih petih let in bo zahtevala njegovo predhodno konstrukcijsko sanacijo, potrebno precej več denarja.

Izdelani naj bi bili že programski predlogi, ki rešuje vprašanje nadaljnjega delovanja zavoda za varstvo kulturne dediščine z 20 zaposlenimi in regijske enote zgodovinskega arhiva na grmskem gradu, zgodovinski arhiv naj bi preselili na mesto nekdanjih grajskih hlevov oziroma "grajske štale".

Tam na bi za njegove potrebe zgradili sodobno opremljeno arhivsko zgradbo, sproščene grajske prostore pa bi namenili delovanju zavoda.

Pritlični del gradu naj bi tudi čim bolj odprli javnosti, kar naj bi pripomoglo k družabni oživitvi tega dela Novega mesta. Na grmskem gradu so namreč načrtovani večnamenska dvorana in razstavišče, v grajski kleti pa vinoteka in kavarna. Prostore grajskega stolpa naj bi namenili razstavi o zgodovini gradu in v tem skoraj stoletje delujoče kmetijske šole, notranje dvorišče pa raznolikim prireditvam.

Novo mesto - moje mesto, 25.1.2022