Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
26.04.2022 12:40

Ob dnevu upora proti okupatorju in dnevu Osvobodilne fronte Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto pripravlja pohod »Novo mesto v žici« ki bo jutri ob 8. uri.

Tudi Novo mesto je bilo v času okupacije obdano z žico in bunkerji, saj se italijanski okupator ob neprestanem napadanju partizanskih enot nikoli ni počutil varnega. Žica s postavljenimi prehodnimi bloki je zelo zagrenila življenje meščanom, a hkrati od njih zahtevala nemalo iznajdljivosti.

Po kapitulaciji Italije leta 1943 se je v mestu začela 42-dnevna ljudska oblast, ki pa jo je prekinil vdor Nemcev. Nemci so obrambno črto okoli mesta še razširili in utrdili s strelskimi jarki, ki so jih morali kopati meščani, tudi ženske. 13. in 14. novembra 1943 so brigade XV. divizije izvedle napad na mesto, a ga niso uspele zasesti. V letu 1944 je zavezniško letalstvo bombardiralo prostore vojašnic, skladišč in komunikacij, partizanske enote pa so že nadzorovale okolico mesta. Z odhodom nemških sil in vkorakanjem partizanskih enot 8. maja 1945 je bilo mesto osvobojeno.

V spomin na ta čas, na vse padle borce, ustreljene talce in druge preminule meščane je bila ustanovljena spominska rekreativna turistična pot »Novo mesto v žici«.

Začetek pohoda je s štirih točk: DRSKA – bunker, HOTEL KANDIJA – parkirišče, LOČNA – pri pokopališču in ŽABJA VAS – spomenik Drejčetova pot. Pohod se bo ob 11. uri zaključil s kratkim kulturnim programom na Pumpnci.

Novo mesto - moje mesto, 26.4.2022