kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
14.06.2022 12:54

V mesecu juniju kar dvakrat obeležujemo dan krvodajalstva, in sicer 4. junija je slovenski dan krvodajalstva, 14. junij pa mednarodni dan krvodajalstva. Ta letos poteka pod geslom Missing type oziroma manjkajoča črka. V Sloveniji smo prvič odvzeli kri in shranili 19 stekleničk leta 1945. Tudi v Mestni občini Novo mesto je veliko plemenitih ljudi, ki drugim pomagajo tako, da darujejo kri in zanje je župan gregor Macedoni pripravil sprejem.

Ob slovenskem dnevu krvodajalcev je župan Gregor Macedoni že tradicionalno sprejel krvodajalce iz Mestne občine Novo mesto, ki so že več kot 28-krat do 65-krat darovali kri, kar jih uvršča med 5 odstotkov slovenskega prebivalstva, ki darujejo kri. Županovega sprejema so se poleg krvodajalcev udeležili predstavniki dveh ključnih organizacij, ki skrbita za organizacijo in izvedbo ter nemoteno oskrbo s to dragoceno tekočino.

Na sprejemu je bila vodja Centra za transfuzijsko dejavnost dr. Mojca Šimc, predstavnici Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, Vesna Dular, predsednica in Mateja Šlajkovec, strokovna sodelavka. Župan Gregor Macedoni se je v imenu Mestne občine Novo mesto zahvalil vsem krvodajalkam in krvodajalcem za nesebično darovanje krvi, ki je marsikomu rešila življenje. Prav tako sta se Vesna Dular in dr. Mojca Šimc zahvalili za redno udeležbo na krvodajalskih akcijah, njihovi odzivnosti in srčnosti, saj v vseh teh letih v novomeški občini ni zmanjkalo zalog krvi, ki so prepotrebne za reševanje življenj ljudi.

Krvodajalske akcije za mesec junij niso načrtovane, poteka pa stalni odvzem krvi na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto na Šmihelski 1 v Splošni bolnišnici Novo mesto. Odvzemi potekajo v ponedeljek, torek in četrtek med 7.30 in 11. uro, se pa je treba na odvzem krvi predhodno naročiti na telefonski številki (01) 543 83 40. Kri lahko darujejo vsi, ki so polnoletni in v zadnjih treh oziroma štirih mesecih niso darovali krvi.

Novo mesto - moje mesto, 14.6.2022