Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

sivka alenka 1 Odkrito.si

Alenka Sivka se je vrnila na radio

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Moje mesto

Novo mesto - moje mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
23.06.2022 13:07

Minuli vikend je potekal Praznik situl, zato bomo preverili, kaj zanimivega se je dogajalo.

Med najpomembnejše najdbe časa starejše železne dobe, ko se v Sredozemlju izoblikujeta evropska civilizacija in kultura, sodijo bronaste, figuralno okrašene situle. Prav iz Novega mesta izvira skoraj četrtina vseh doslej znanih. Zato po teh izrednih umetniških stvaritvah železne dobe Novo mesto poimenujemo mesto situl.

Situlski spomeniki Novega mesta nedvomno sodijo v zakladnico svetovne kulturne dediščine in so nepogrešljiv prispevek Dolenjske pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora. Praznik situl je posvečen tem izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemne Evrope. Praznik situl tako predstavlja dogodek, prežet z dolenjsko kulturno in naravno dediščino, ki jo dopolnjuje nov, urbani pogled.

Letošnji praznik situl je potekal 18. junija med 16. in 21. uro na Marofu in Kapiteljski njivi. Tema praznika je bila Utrinki iz življenja na knjižjem dvoru in Duhovno življenje. Uprizoritve so potekale na dveh prizoriščih, v večernem času pa je potekalo tudi vodstvo po situlskih spomenikih v Dolenjskem muzeju.

Skozi ves dan je potekal prikaz starodavnih obrti in izdelkov, in sicer lončarstva, steklarstva, krznarstva, pletarstva, obdelave lesa, barvanja in polstenja voln, tkanja, kovaštva, ulivanja brona, obdelava jantarja. Za otroke so pripravili delavnice, na katerih so prikazali peko kruha, lokostrelstvo, poslikavo kože in boji z ročkami. Izdelovali so tudi usnjene zapestnice in miniaturne situle.

Odrasli so se lahko pridružili kulinarični delavnici, na kateri so pekli ribe v glinenem ovoju.

Skozi celoten dan je bila obiskovalcem na boljo pestra kulinarična ponudba za vse okuse, in sicer divjačina, pečen prašiček, žitne in zelenjavne dobrote, ribe, naravni sokovi, pivo, med, pite in mnogo drugega.

Novo mesto - moje mesto, 23.6.2022