gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Po Sloveniji 2018 Novo mesto/Ljubljana

Zmagovalcu dirke Po Sloveniji posebno darilo

Piše: STA

Čas objave:
13.06.2018 09:21

Tako kot lani bo tudi letos zmagovalec letošnje 25. kolesarske dirke Po Sloveniji dobil posebno nagrado: repliko najstarejšega kolesa na svetu, starega 5200 let, ki so ga našli na Ljubljanskem barju.

Replika je izdelana na najsodobnejši način - s pomočjo tridimenzionalnega tiskanja.

Prva kolesa naj bi uporabljali že v četrtem tisočletju pred našim štetjem v Mezopotamiji, številni strokovnjaki pa izum kolesa pripisujejo prazgodovinski Evropi, piše v zgodovinskih analih Mestnega muzeja Ljubljana, kjer je od leta 2013 razstavljeno najstarejše kolo na svetu.

Okrog 5200 let stara najdba je na narejena natančno in domišljeno, strokovnjaki menijo, da ga je naredil spreten mojster in poznavalec lesa, saj je med drugim upošteval krčenje in raztezanje lesa. Tehnološka dovršenost in starost uvrščata to kolo in os v sam vrh svetovne kulturne dediščine.


Mestni muzej Ljubljana hrani repliko, originalna najdba pa je na Vrhniki, kjer jo hranijo pod posebnimi pogoji, določenimi za dediščino UNESCO. Leseno kolo in os so po najdbi s posebno melaminsko metodo konzervirali v priznani delavnici Rimsko-germanskega muzeja v nemškem Mainzu. Sočasno s posegom pa so v Sloveniji izdelali tudi posebno mikroklimatsko komoro, ki omogoča razstavljanje in hranjenje dragocenih predmetov tudi za prihodnje generacije.

Originalno kolo je sestavljeno iz dveh jesenovih plošč, ki sta bili spojeni s štirimi hrastovimi zagozdami. Na sredini ima pravokotno odprtino, kamor je bila nasajena os. V premeru meri 72 centimetrov in je debelo okoli pet centimetrov. Izbira lesa ni naključna, saj ima jesen žilav in trden les, rasel je v okolici kolišč in lahko doseže dimenzije, ki so bile potrebne za velike deske brez grč. Os je izdelana iz kosa hrastovega lesa in meri 124 centimetrov.

Kolo so arheologi Inštituta za arheologijo ZRC SAZU leta 2002 odkrili prav pri Vrhniki, na kolišču Stare gmajne na Verdu. Na dnu jarka so poleg dveh čolnov naleteli na ostanke lesenega kolesa. To je bilo zaradi predhodnega poglabljanja jarka z gradbenimi stroji že delno poškodovano. Jarek so na mestu najdbe razširili in naleteli še na os, ki se je snela s kolesa, so pojasnili v Mestnem muzeju Ljubljana.