Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Po Sloveniji 2019 Novo mesto

Pogačar v lov na 13. slovensko zmago

Piše: STA

Čas objave:
16.06.2019 15:19

Letošnja 26. kolesarska dirka po Sloveniji bo zagotovo dobila novega končnega zmagovalca. Lanskega šampiona Primoža Rogliča namreč na slovenskih cestah med 19. in 23. junijem ne bo, Sloveniji pa bo 13. končno zmago skušal prikolesariti mladi up Tadej Pogačar. Slovenska pentlja bo v naslednjih dneh znova gostila številna zanimiva imena.

Na startu v Ljubljani v sredo zagotovo ne bo treh najboljših z lanske dirke Rogliča, Kolumbijca Rigoberta Urana in Mateja Mohoriča, vseeno pa bo na eni od zadnjih dirk pred julijsko dirko po Franciji mnogo zanimivih kolesarjev lovilo pravo pripravljenost.

Sprintersko slavo bodo na slovenskih cestah iskali nekdanji svetovni prvak Britanec Mark Cavendish, najboljši sprinter letošnje dirke po Italiji Nemec Pascal Ackermann, nemški adut slovensko obarvane Bahrain-Meride Phil Bauhaus, lanski zmagovalec prve etape Italijan Simone Consonni ...

Od Slovencev bosta etapne uspehe v sprintih iskala še Luka Mezgec, leta 2017 zmagovalec sprinta v Ljubljani, ter Marko Kump, prvi adut novomeške Adrie Mobila, ki je letos znova našel zmagovalne občutke. Verjetno mu bo najbolj pisana na kožo zadnja, nedeljska etapa, ki se bo končala v središču Novega mesta, kjer je v preteklosti že zmagoval.

Skupno zmago bosta lovila Tadej Pogačar, ki mu bo pomagal drugi slovenski junak Gira Jan Polanc, in Kolumbijec Esteban Chaves, v preteklosti že drugi na dirki po Italiji in tretji z dirke po Španiji ter letos zmagovalec eno od etap Gira. V ospredju je pričakovati tudi tri etapne zmagovalce letošnje italijanske dirke Damiana Cimaja, Cesareja Benedettija in Fausta Masnade, ki pa se bržčas za najvišja mesta ne bodo borili.

Sprva je bil za nastop predviden tudi italijanski zvezdnik Fabio Aru, a si je član ekipe UAE Emirates v torek premislil in se odločil za nastop na dirki po Švici. Do sprememb še lahko pride, saj morajo ekipe končni seznam nastopajočih sporočiti 72 ur pred startom.

Sodeč po formi v tej sezoni bo najresnejši kandidat za skupno zmago Pogačar, na zadnjih dveh dirkah Po Sloveniji najboljši mladi kolesar, letos pa že končni zmagovalec dirke po Algarveju in Kaliforniji. Polanc je po Giru večkrat poudaril, da verjame v zmago mladega klubskega kolega. Mladenič s Klanca pri Komendi si tudi sam želi biti pred domačimi gledalci v vrhunski formi in narediti nov korak v vzpenjajoči karieri.

Dirka po Sloveniji bo prvič v zgodovini kategorizirana z oznako HC (hors class), kar jo uvršča tik pod dirke svetovne serije. Začela se bo v sredo v Ljubljani, končala pa v nedeljo v Novem mestu. V petih dneh bodo kolesarji premagali 808,5 kilometra.

Na 25 dirkah po Sloveniji so tuji kolesarji zbrali 13 zmag, slovenski eno manj. Domači tekmovalci imajo skupaj 51. etapnih zmag.

Roglič je lani postal šele tretji kolesar v zgodovini dirke z dvema končnima uspehoma, pred njim je to uspelo le še Juretu Golčerju in Mitji Mahoriču.

Letos bodo kolesarji na tretji etapi tudi presegli mejo 20.000 prevoženih kilometrov na vseh izvedbah slovenske pentlje do zdaj, hrvaški veteran Adrie Mobila Radoslav Rogina pa bo na dirki tekmoval kar 20. v karieri.

Med posebej zanimivi ekipami, ki bodo nastopile na zeleni pentlji, je ameriška ekipa Novo Nordisk, v kateri so kolesarji diabetiki. Sladkorni bolniki so tudi nekateri člani osebja. Ekipa je bila ustanovljena z namenom izobraževanja o tej bolezni ter navdihovanja ljudi, ki se z njo borijo in se želi udejstvovati s športom.

Tudi letos bomo slovensko pentljo spremljali v živo na programu Radia Krka, za kar bosta poskrbela Aleš Kirn in Uroš Papež, o rezultatih pa boste sproti obveščeni tudi na spletni strani radiokrka.si.