nicola-tanturli, iskalna-akcija Svet24.si

FOTO: Pogrešanega 21-mesečnega malčka našli v ...

gasilci stara vrhnika Svet24.si

V tragediji na avtocesti ugasnila tri življenja; ...

jozef horvat bobo Reporter.si

Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za ...

solkan, soča, utopitev Svet24.si

Je utopitvi dečka v Soči botroval nenaden ...

balskanski bojevnik, dragan tošić Necenzurirano

Lovke afere komunalno blato vodijo do Balkanskega ...

Calixtlahuaca-Roman-Head-Feature uncovered history Odkrito.si

So stari Rimljani bili v Ameriki?

kaja-casar, sanjski-moški, resničnostni-šov Njena.si

Kaja Casar zaradi slabega počutja k zdravniku

Po Sloveniji 2021 Novo mesto

Novo mesto največkrat gostilo dirko Po Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
23.04.2021 17:00

V 26-letni zgodovini tega odmevnega mednarodnega kolesarskega dogodka je bilo odpeljanih 142 etap. Dirka je obiskala veliko slovenskih občin, številne kraje in vasi.

Natančno 66 krajev je gostilo start ali cilj dirke, največkrat, kar 33-krat, je bilo to Novo mesto, domači kraj organizatorja, današnjega Kolesarskega kluba Adria Mobil. V dolenjski prestolnici je bil petkrat start in 28-krat cilj etap, kar pomeni, da je bilo Novo mesto cilj etap tudi večkrat med posamezno dirko. V Novem mestu se je dirka končala 23-krat, kar pomeni, da so bili le trije zaključki »zelene pentlje« drugod; in sicer leta 1994 Tolsti vrh ter v letih 1995 in 2012 v Ljubljani. Naslednje mesto, ki je največkrat gostilo dirko Po Sloveniji, je Ljubljana s 14-imi starti in 16-imi cilji etap. Na tretjem mestu je Nova Gorica, ki je kolesarsko karavano do sedaj gostila 20-krat in sicer 12-krat je bil tam začetek in 8-krat cilj etape.

Zanimivo je, da so se etape v preteklosti začenjale in zaključevale včasih tudi v izredno majhnih krajih in vaseh. Če izvzamemo gorske prelaze, so med najmanjšimi kraji Tolsti Vrh s 147 prebivalci, Orehovica z 210 prebivalci, Otočec z 683 prebivalci in Dobrovnik z 933 prebivalci, a najbolj pomembno je, da je bila dirka povsod sprejeta z navdušenjem in odobravanjem, pa tudi zvestih podpornikov ob progi nikjer ni manjkalo.

Kakšna bo letošnja trasa dirke in ali bomo dobili novega gostitelja etape, bo znano kmalu.