Lovro Sturm-2 Svet24.si

Umrl je bivši minister Lovro Šturm

Alec Baldwin Svet24.si

Prvi intervju Aleca Baldwina po tragediji na ...

Marjan Šarec Svet24.si

Ukinili bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje

janez jansa dz1 Reporter.si

Janša deli klonirano vsebino plagiatorskega ...

traktor tonin Necenzurirano

Tonina enkrat že zalotili, a se posel spet obeta ...

Meghan Odkrito.si

Meghan Markle - O tem še nikoli ni govorila ...

doncic Ekipa24.si

Ojoj, slišalo se je V PRENOSU! Dončić sodnikom ...

Po Sloveniji 2021 Novo mesto

Novo mesto največkrat gostilo dirko Po Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
23.04.2021 17:00

V 26-letni zgodovini tega odmevnega mednarodnega kolesarskega dogodka je bilo odpeljanih 142 etap. Dirka je obiskala veliko slovenskih občin, številne kraje in vasi.

Natančno 66 krajev je gostilo start ali cilj dirke, največkrat, kar 33-krat, je bilo to Novo mesto, domači kraj organizatorja, današnjega Kolesarskega kluba Adria Mobil. V dolenjski prestolnici je bil petkrat start in 28-krat cilj etap, kar pomeni, da je bilo Novo mesto cilj etap tudi večkrat med posamezno dirko. V Novem mestu se je dirka končala 23-krat, kar pomeni, da so bili le trije zaključki »zelene pentlje« drugod; in sicer leta 1994 Tolsti vrh ter v letih 1995 in 2012 v Ljubljani. Naslednje mesto, ki je največkrat gostilo dirko Po Sloveniji, je Ljubljana s 14-imi starti in 16-imi cilji etap. Na tretjem mestu je Nova Gorica, ki je kolesarsko karavano do sedaj gostila 20-krat in sicer 12-krat je bil tam začetek in 8-krat cilj etape.

Zanimivo je, da so se etape v preteklosti začenjale in zaključevale včasih tudi v izredno majhnih krajih in vaseh. Če izvzamemo gorske prelaze, so med najmanjšimi kraji Tolsti Vrh s 147 prebivalci, Orehovica z 210 prebivalci, Otočec z 683 prebivalci in Dobrovnik z 933 prebivalci, a najbolj pomembno je, da je bila dirka povsod sprejeta z navdušenjem in odobravanjem, pa tudi zvestih podpornikov ob progi nikjer ni manjkalo.

Kakšna bo letošnja trasa dirke in ali bomo dobili novega gostitelja etape, bo znano kmalu.