testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Po Sloveniji 2022

Pogačar slavil v Novem mestu

Piše: STA

Čas objave:
19.06.2022 17:39

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec dirke po Sloveniji. V skupnem seštevku je obdržal prednost pred moštvenim kolegom Poljakom Rafalom Majko. Pogačar je dobil tudi zadnjo etapo od Vrhnike do Novega mesta, potem ko je v istem času ciljno črto prečkal skupaj z Matejem Mohoričem (Bahrain-Victorious).

Triindvajsetletni Pogačar je tako drugič v karieri osvojil domačo pentljo in je zdaj v skupini petih kolesarjev, ki so slavili več kot enkrat. To so Italijan Diego Ulissi (2011, 2019) ter Slovenci Primož Roglič (2015, 2018), Jure Golčer (2006, 2008) in Mitja Mahorič (2003, 2004).

Dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji in dirke po Sloveniji je bil v prvi etapi tretji, sprintersko drugo je končal v času zmagovalca, v tretji pa je strl tekmece in se podpisal pod drugo etapno zmago na večdnevni domači dirki. Na Celjskem gradu je oblekel zeleno majico vodilnega, v kraljevski sobotni etapi na Veliko planino je v cilj prišel kot drugi, a objet z Majko.

Pogačar je danes zmagal še v zadnji etapi. Potem ko je vključno s Trško goro (2 km/9 %) preživel vse pasti na poti do tradicionalnega zaključka v Novem mestu, je bil najboljši tudi v ciljnem sprintu trojice, v kateri sta bila še Mohorič in Majka. Oba Slovenca sta silovito sprintala, močnejši pa je bil Pogačar.

"Danes smo šli v zadnjo etapo branit zeleno majico. Bilo je težko. Pri Bahrain-Victoriusu so na Trško goro močno napadali, zato sem se odzval tudi sam s protinapadom. Na koncu sem dal vse od sebe in hotel nagraditi delo vseh moštvenih kolegov pri UAE Team Emirates. Z Matejem sva se pogovarjala predvsem o tem, da ne bomo tvegali do sprinta, na koncu sem bil močnejši," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

"Novo mesto je nekakšen dom kolesarstva v Sloveniji. Vedno je lepo priti sem," je še dodal zmagovalec dirke, ki se je ozrl tudi proti slovitemu Touru.

"Imamo vrhunsko ekipo, zato grem lahko na Tour z dvignjeno glavo," je sprva dejal.

"Pravi preizkus bo čez dva, tri tedne na dirki po Franciji, to pa je bila zagotovo zelo dobra priprava nanj. Odprli smo pljuča, pretegnili noge, preverili hitrost in se navadili vožnje v skupini. V teh petih dneh se nismo preveč utrudili, ravno prav, da se še malo spočijemo, naredimo nekaj treningov in smo pripravljeni za dirko po Franciji," pa je dodal še v kasnejši izjavi za medije.

Vzdušje v ekipi je izjemno, je poudaril prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci). "Res sem vesel, da nam je tudi danes uspelo po že tako uspešni dirki po Sloveniji. Zadovoljen sem z ekipo, s katero smo prišli sem. Res vlada dobro vzdušje tako v ekipi kot ob cesti, dirkanje pa je lepo. Ne bi mogli bolje končati preizkušnje."

Doslej je v Sloveniji slavil v treh etapah, prvič v Novem mestu. "Vedno sem si tukaj želel sprintati, ampak je bilo okoli mene preveč kolesarjev. Letos je bila Trška gora prav narejena za takšen zaključek. Res sem vesel, da sem imel priložnost in da sem jo lahko izkoristil," je še dodal na koncu dobitnik tako zelene majice zmagovalca kot rdeče za najboljšega po točkah.

V tej razvrstitvi je tako kot Majka zbral 86 točk in zaradi boljše uvrstitve v drugi sprinterski etapi na koncu oblekel tudi rdečo majico.

Majka je na drugem mestu v skupnem seštevku slovensko pentljo sklenil z 12 sekundami zaostanka za Pogačarjem, tretji pa je bil kljub padcu v zadnji etapi Slovenec Domen Novak (Bahrain-Victorius), ki je nabral 2:32 minute zaostanka.

Poleg zelene in rdeče majice so organizatorji podelili še majice za ostale razvrstitve. Modra majica najboljšega hribolazca je pripadla Majki, bela za najboljšega mladega kolesarja pa Čehu Vojtechu Repi (Equipo Kern Pharma). Naziv najboljše ekipe na dirki po Sloveniji je pripadla španski profesionalni ekipi Caja Rural-Seguros.