Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Dan brez avtomobila na Glavnem trgu

Piše: R.K.

Čas objave:
23.09.2020 09:34

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti so na Glavnem trgu, v torek, 22. septembra pripravili Dan brez avtomobila. Vsako leto ga obiščejo različne starostne skupine, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost.

Pri dogodku so sodelovali tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki so tudi letos zagotovili ugodnosti v času Evropskega tedna mobilnosti, prav tako športne trgovine, društva, klubi, organizacije in posamezniki, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v novomeški občini in širše.

Evropski teden mobilnosti v Novem mestu.jpg
Evropski teden mobilnosti v Novem mestu
Foto: MO Novo mesto

Po kratkem pozdravu župana Gregorja Macedonija je sledil plesni nastop Plesnega studia Novo mesto, nato pa razporeditev osnovnošolskih in vrtčevskih oddelkov po različnih stojnicah, ki so nato krožili po prizorišču. Na ogled je bilo gasilsko vozilo, policijski motor, obiskovalci so lahko obnovili postopke oživljanja, pri TIC Novo mesto se seznanili z uporabo in izposojo koles GoNM ter opravili registracijo. Potekale so tudi številne nagradne igre in animacije: med drugim so potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Z ženskim odbojkarskim klubom TPV Volley so se lahko najmlajši preizkusili v odbojkarskih veščinah, Policijska postaja Novo mesto pa je predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog. Različne aktivnosti so pripravili še iz Društva Naturo, Športnega društva Novo mesto, Kluba ljubiteljev psov, Radia Krka, ter na stojnici Brain o brain.

Stojnica Radia Krka.jpg
Stojnica Radia Krka je požela veliko pozornosti
Foto: MO Novo mesto

Tradicionalno se je z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme in nasveti pa so sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (JB Center Novo mesto, JB team Novo mesto in RideMe). Svoje dejavnosti je predstavila tudi Skupna občina uprava občin Dolenjske v okviru Medobčinske redarske službe. Člani Pohodniškega društva Novo mesto in PD Krka Novo mesto pa so vsem obiskovalcem predstavili svoje dejavnosti v okviru različnih sekcij.