Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

jose vasquez Svet24.si

Serija dobitkov se je zaključila z jackpotom

pošta, carlow Svet24.si

Z mrtvecem pod roko zakorakala na pošto in ...

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

DSC03567 Njena.si

BAR: Po Janu prostovoljno domov še Lara

lampic Ekipa24.si

Poleti gola, zdaj pa v takšni OPRAVI!!! Vroča ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Dan brez avtomobila tudi v novomeški Krki

Piše: Radio Krka/M.K.

Čas objave:
23.09.2020 08:39

Tudi v družbi Krka so se na vseh koncih sveta pridružili včerajšnji akciji zelene mobilnosti.

V farmacevtski  družbi Krka si že od nekdaj prizadevajo za ohranjanje zdravega življenjskega okolja. Z akcijo Krkin dan brez avtomobila, s katero se že peto leto zapored vključujejo v dejavnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ima njihova zaveza za zeleno mobilnost vse večjo veljavo. Tako so tudi letos svoje sodelavce povabili, da v torek, 22. septembra, v čim večjem številu pridejo na delo peš, s kolesom ali drugimi alternativnimi oblikami prihoda na delo. Poleg sodelavcev iz Slovenije so se akciji pridružili krkaši iz 15 držav, kjer ima Krka svoje poslovne enote. Da bi prispevali k trajnostni mobilnosti ter zmanjševanju prometa in njegovih škodljivih posledic, zaposlene spodbujajo, da trajnostni način prihoda na delo postane njihova navada, ne le enkratno dejanje na dan akcije.

Glavni cilj Krkinega dneva brez avtomobila je torej spodbuditi krkaše k čim večjemu številu in pogostosti alternativnih prihodov na delo. Zavedajo se namreč, da lahko z odločitvijo za alternativne potovalne navade k ohranjanju zdravega življenjskega okolja vsak dan prispeva prav vsak Krkin sodelavec.

Letos v epidemiološko zaostrenih časih so krkaše povabili, da v službo, če je le mogoče, pridejo peš ali s kolesom, saj sta ti dve obliki v tem trenutku najbolj varni obliki prihoda na delo. Šteje seveda tudi uporaba javnega prevoza, ki se ga v zadnjih letih poslužuje vse več sodelavcev. A letos je še posebej pomembno, da je zelena mobilnost tudi varna, zato zaposlene redno ozaveščajo o pomenu upoštevanja priporočil in ukrepov za varovanje zdravja ne le na delovnem mestu, ampak tudi na poti na delo.

Število tistih, ki sodelujejo, se predvsem s širjenjem akcije v Krkinih odvisnih družbah po vsem svetu povečuje. Letos so se akciji tako pridružili sodelavci v 15 državah: v Nemčiji, Belorusiji, na Hrvaškem, Poljskem, Madžarskem, Slovaškem, Češkem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Španiji, Franciji, Romuniji pa tudi v Turkmenistanu, Kirgizistanu in Gruziji.

Mobilnostni načrt in ozaveščanje o pomeni trajnostnega delovanja

V Krki že od samega začetka skrbijo tako za naravno okolje kot tudi kakovost življenja okoliških prebivalcev pa tudi svojih zaposlenih. Od leta 2015 so dejavnosti za izboljšanje kakovosti zraka in razvoj trajnostne mobilnosti še povečali. Zapisali so jih tudi v lastnem Mobilnostnem načrtu, s katerega ključni cilji so zmanjšati uporabo osebnih avtomobilov in prispevati k večji prometni varnosti, prispevati k izboljšanju zraka povsod, kjer poslujejo, ter zmanjšati prometno obremenitev na vpadnicah in na območju mest.

Usmerjeni so k trajnostni mobilnosti, zdravju in ozaveščanju sodelavcev o pomenu trajnostnega delovanja, obenem pa pomagajo tudi lokalnim skupnostim uresničevati programe, usmerjene v trajnostni razvoj. Med drugim so podprli tudi projekt uvedbe avtomatiziranega kolesarskega sistema za samopostrežno izposojo koles GONM, ki spodbuja kolesarjenje v novomeški občini ̶ donirali so sredstva za eno kolesarsko postajo s petimi kolesi in desetimi priključnimi mesti. Da čim več sodelavcev lahko prihaja na delo s kolesi, so v Krki poskrbeli tudi z dodatnimi parkirnimi mesti za kolesa. Sodelavcem pa skozi vse leto predstavljajo pomen trajnostne mobilnosti tudi v prispevkih v internih tiskanih in elektronskih medijih.

Razvoju električnih vozil so se prilagodili tudi z dvema polnilnima postajama za tovrstna vozila, ki so ju postavili na Krkini osrednji lokaciji v Ločni. Uporabljajo jo lahko zaposleni, poslovni partnerji in Krkini obiskovalci. Del odgovornega ravnanja v skrbi za čistejši zrak pa je tudi uporaba petih električnih vozil, ki jih sodelavci uporabljajo za potrebe opravljanja različnih servisno-storitvenih dejavnostih na različnih Krkinih lokacijah na širšem območju Novega mesta, Šentjerneja in Krškega.