hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Novomeška kolesarska infrastruktura navdušila kolesarje iz Torunja

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
04.08.2020 09:15

Novo mesto so pred kratkim obiskali kolesarji kolesarskega društva Stowarzyszenie Rowerowy Torun iz poljskega partnerskega mesta Torunj. 3-dnevni program jim je omogočil obisk in preizkušanje novomeških kolesarskih povezav, objektov, priljubljen sistem GoNm, in druženje z novomeškim kolesarskim klubom Adria Mobil ter nekaterimi društvi (JB Team, Zverinice, Novomeška kolesarska mreža) ter drugimi kolesarskimi navdušenci.

Organizacija obiska kolesarjev iz Torunja je hkrati potrdila njihovo zavzemanje za trajnostno mobilnost, kot eno ključnih usmeritev njihovega delovanja, ter hkrati eno izmed aktivnosti v okviru priprav na Evropski teden mobilnost 2020, ki bo tudi letos potekal od 16. do 22. septembra. Na rotovžu jih je sprejel podžupan Boštjan Grobler, ki je predstavil njihove glavne prioritete na področju kolesarstva in trajnostne mobilnosti. Po uvodnem sprejemu, so se navdušeno zapeljali po Glavnem trgu s kolesi GoNm. Poljskim prijateljem so predstavili tudi projekt RideMe, ki jim je omogočil, da so se z e-kolesi udeležili popoldanskega izleta po Novem mestu in okolici, kjer so lahko preizkusili tako njihovo gorsko kot cestno kolesarstvo. Med izletom, ki ga je organiziral in vodil Rado Trifković (KD Raketa, Društvo Vezalka), so obiskali priljubljen skill park za urjenje veščin gorskega kolesarstva in se pri tem družili s kolesarskim društvom Zverinice, ter se povzpeli na Gorjance. Nadalje so obiskali pump track na Loki, se podali skozi Ragov log in na del Rudolfove poti, ter obiskali Grad Otočec. Pot so nadaljevali z vzponom na Trško Goro, ter nadaljevali po grebenu, mimo klopi Cvičkove princese in dan zaključili na pogostitvi v zidanici Verček.

Naslednji dan so se v Olimpijskem centru Novo mesto v Češči vasi preizkusili v vožnji na velodromu, kjer jim je na pomoč priskočila ekipa kolesarskega kluba Adria Mobil in jih navdušila s svojimi strokovnimi veščinami in uspehi. Novomeški program so nadaljevali z izletom po Ljubenski kolesarski poti, kjer jih je vodil Jože Ravbar. Polni čudovitih vtisov so obisk zaključili s kegljanjem na Kegljišču Vodnjak.  Uspešna organizacija obiska in veliko zadovoljstvo na obeh straneh sta vnovič poudarila pomen odličnih priložnosti, ki jih omogoča mednarodno sodelovanje partnerskih mest. Izmenjava dobrih praks, nova poznanstva, mreženje in krepitev starih prijateljstev pripomorejo k dodatni promociji partnerskih mest, klubov in društev, ponudnikov različnih storitev in posameznikov, ter k vsesplošnemu spodbujanju turizma in mednarodnega udejstvovanja. V okviru evropskega projekta zaradi katerega so torunjski kolesarji prišli na obisk v Novo mesto, se bodo sredi avgusta tudi štirje Novomeščani udeležili povratnega obiska v Torunju.