Saša Lendero in Miha Hercog Dobra karma

Razkrito: Saša Lendero pred poroko, hči pa že ...

tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar končno pokazala trebušček!

POR000266 Reporter.si

Nekdanji Janšev ministrski kolega sesul ...

dela tonin hiša 2 Svet24.si

Pri Toninovih med epidemijo raste bazen mimo ...

matej-tonin Necenzurirano

Pri Toninovih med epidemijo raste bazen. Kje ga ...

melisa-döngel Njena.si

Ko potrka ljubezen: Jezna 'Ceren' grozila pred ...

sanjski-moški, pop-tv Odkrito.si

EKSKLUZIVNO! Pogovarjali smo se s sanjskim moškim

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Obisk ministra za javno upravo učinkovit in proaktiven

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
27.09.2020 14:20

Novo mesto je v petek, 25. septembra obiskal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Na delovnem srečanju z županom Gregorjem Macedonijem, kjer se jima je pridružila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo Urška Ban, so bile glavne tematike financiranje občin, skupne občinske uprave, romska problematika in razvoj pametnih mest.

Obisk ministra Koritnika v Novem mestu.jpg
Obisk ministra Koritnika v Novem mestu
Foto: MO Novo mesto

Kot je na izjavi za medije povedal župan Gregor Macedoni, so delovno srečanje izkoristili za pregled aktualnih izzivov na področjih, ki ga pokriva Ministrstvo za javno upravo. »Na področju financiranja lokalne samouprave je vlada naredila precejšen korak naprej in dvignila povprečnino za občine za največji odstotek v zadnjih letih. Nadaljuje se tudi pregled, ki ugotavlja, kje so naloge in finančne obveze občin nesmiselne in pretirane, zato me veseli najava, da je tik pred obravnavo v državnem zboru tudi zakon o finančni razbremenitvi občin. Ta zakon bo prinesel za nekaj deset milijonov evrov finančnih učinkov. Veseli smo, da se v ta zakon vključuje tudi financiranje ukrepov na področju romske skupnosti v lokalnih skupnostih, kjer imamo romskega svetnika. To so dobre novice za Mestno občino Novo mesto in vse lokalne skupnosti v Sloveniji,« je povedal Gregor Macedoni.

Novo mesto je obiskal minister za javno upravo Boštjan Koritnik (levo).JPG
Novo mesto je obiskal minister za javno upravo Boštjan Koritnik (levo)
Foto: MO Novo mesto

Na sestanku sta predstavnika urada za prostor in razvoj ministru predstavila potek digitalizacije projektov, ki jih razvijajo v Mestni občini Novo mesto. Kot novost v slovenskem prostoru sta predstavila sistem mestne kartice, katere pobudnik je prav Mestna občina Novo mesto, sistem pa nastaja v sodelovanju s partnerskim mestom Nova Gorica in bo v prihodnosti pokrival več področij javnih storitev, namen pa je, da se praksa lahko prenese tudi na ostale občine. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob srečanju povedal, da je vesel da je obiskal Novo mesto dan pred praznovanjem stote obletnice novomeške pomladi, ter da kljub oteženi situaciji lahko nadaljuje z obiskovanjem slovenskih občin. »Z županom sva se pogovorila o nekaterih aktualnih problemih, ena od tematik so bile tudi zlorabe pri prijavi prebivališča. Začeli smo z analizo problematike v najbolj izpostavljenih upravnih enotah, k problemu bomo pristopili resno in zagotovo poiskali ustrezne rešitve.«
Župan Gregor Macedoni in minister Boštjan Koritnik sta se po delovnem kosilu udeležila predaje dvigala za gibalno ovirane; omenjeno pridobitev so odprli v Dolenjskem muzeju Novo mesto. Na dogodku sta o pomenu pridobitve spregovorila tudi Jasna Dokl Osolnik, direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto in Jože Okoren, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele Krajine in Posavja. Vrednost investicije znaša 9300 evrov, projekt pa je finančno podprla Mestna občina Novo mesto.