Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Pridi v mesto Novo mesto

FOTO: Otroke v šolo pospremil maratonec Primož Kobe

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
16.09.2020 13:38

Danes se uradno začenja Evropski teden mobilnosti (ETM), ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Letos kampanja poteka pod sloganom »Izberi čistejši način prevoza!«, v Mestni občini Novo mesto pa se nadaljuje uspešen projekt Pešbus.

Danes je otroke v šolo pospremil tudi ambasador in organizator Novomeškega polmaratona maratonec Primož Kobe. Več kot 240 novomeških otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) pešačilo že lani, v času ETM 2020 pa se projekta aktivno udeležujejo na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Center ter OŠ Otočec.

novo-mesto, primož-kobe, pešbus, evropski-teden-mobilnosti
Otroke v šolo pospremil maratonec Primož Kobe
Foto: MO Novo mesto

Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že četrto leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Letos se otrokom se pri pešačenju v šolo kot novost pridružujejo uspešni novomeški športniki in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD NM), s čimer vnovič potrjujejo zavzemanje za pozitivne učinke na okolje in povezovanje lokalne skupnosti. Novomeške šole so letos skupno vzpostavile 11 začrtanih poti za pešačenje.

novo-mesto, primož-kobe, pešbus, evropski-teden-mobilnosti
Otroke v šolo pospremil maratonec Primož Kobe
Foto: MO Novo mesto

Razveseljivo je tudi dejstvo, da je projekt odlično zaživel in da velja za enega najuspešnejših v Sloveniji, saj šole opažajo, da vse več otrok pešači v šolo tudi med letom in ne samo v času organizirane hoje v sklopu projekta. Mestna občina Novo mesto pa je pred tremi leti celo prejela naziv najaktivnejše slovenske mestne občine v ETM, k čemur je pomembno pripomogel rekorden Pešbus na OŠ Grm, kjer pešačenje poteka vse leto.

Mestna občina Novo mesto pri tem nudi podporo projektu, ki prinaša pozitivne učinke na več področjih: otroke usmerja h gibanju, druženju, učenju pravilnega obnašanja v prometu, samostojnosti, redoljubnosti; zmanjšuje avtomobilski promet na šolskih poteh in gnetenje avtomobilov na šolskih dvoriščih; pozitivno učinkuje na okolje ter povezuje skupnost in krepi medgeneracijske odnose.

Pešbus se je skupaj z Bicivlakom, ki v šolo vodi organizirane kolesarske skupine, razvil v okviru programa Zdrav šolar, katerega pobudnik in glavni koordinator je Inštitut za politike prostora. Spodbuja aktivno pot v šolo in si prizadeva za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev.